Как да се държим с детето, което удря и хапе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby bite

Децата непрекъснато търсят внимание – на родителите, на приятелите си, на госпожите в детското заведение, дори на случайни хора по улицата. Те имат нужда да бъдат забелязвани, да бъдат разбирани и всячески се опитват да получат потвърждение за това, че са от значение за околните. Съвсем естествено, когато не получават това внимание по обичайните начини, те търсят и прилагат всякакви други – било то позволени или не.

Сред непозволени методи за привличане на вниманието на околните най-често децата използват удрянето и хапането. За тях тази форма за комуникация е гарантиран начин, че ще привлекат внимание.

Основни причини, поради които едно малко дете прибягва до употребата на удряне и хапане:

  1. Детето се опитва да ви каже, че е разочаровано от нещо или някого. То най-вероятно е разочаровано, че другите начини, по които се е опитало да ви каже това, не са били разбрани и вие не сте получили нужното послание. За повечето деца удрянето и хапането са едни от най-високо ефективните форми на комуникация. Чрез тях те много бързо и безпогрешно разбират, че така ще получат внимание.
  2. Децата често имат физическата нужда или друга потребност, която трябва да бъде изпълнена. Затова, преди да му се скарате, че е посегнало или ухапало, помислете какво го е предизвикало. Това може да е сигнал, че му се спи, че е гладно, се случва нещо нередно с него или с нещо наоколо. Когато децата почувстват умора, те се изнервят, стават раздразнителни и капризни. Това не е случайно и изисква да му обърнете внимание.
    Ако подобно поведение се повтаря често, направете всичко необходимо и променете средата или останалите заобикалящи детето фактори (например дневния режим), така че то да е спокойно и да не прибягва до реагиране чрез удар или хапане.
  3. Най-често децата посягат да ударят или да ухапят, когато са уморени. Изтощението много лесно прераства в агресия, затова ако забележите, че детето ви е на прага да се изнерви, не чакайте това да се случи, а го попитайте дали не му се спи или дали не е гладно. Много е вероятно да не получите еднозначен устен отговор, но може да поощри вербалната комуникация.

Защо хапят малките деца?

При всички случаи обаче не приемайте агресивното поведение на детето си за нещо нормално или естествено и не се опитвайте да го оправдавате по някакъв начин. На първо място, защото подобно поведение може да създаде на детето, а и на вас проблеми с други деца в градината, в предучилищната група и по-късно и в училище.

Важно е, ако детето удари или ухапе някого да реагирате на момента, дори ако се налага да го хванете за ръцете и да му обясните, че не е редно да прави това. След като овладеете първоначалния изблик на ярост, предложете на детето да изпеете песничка, да прочетете приказка, да се разходите или просто го гушнете и го задръжте в обятията си за известно време. Това ще му позволи да се отпусне и да забрави за яда си.

Ако нервният изблик на детето ви е в резултат на страх, опитайте се да му обясните защо не трябва да се страхува, но в никакъв случай не омаловажавайте неговите чувства. Поговорете му и завършете със силна прегръдка.

След като успокоите детето и вероятността то да удари или ухапе са преминали, можете да се опитате да му обясните, че има и други начини то да изрази яростта си, например, чрез думи или чрез подаване на знак с ръка като знак за внимание, че му е нужна комуникация.

Опитайте се да не правите оценки за поведението му като например: „Ти си лошо дете!“, вместо това кажете: „Мисля, че си прекалено уморен, имахме дълъг ден и е време да си починем. Искаш ли да полегнем?“ Сред решенията на подобни ситуации на първо място стоят думите. В никакъв случай не бива да отвръщате на агресивното поведение на едно дете с агресия.

След разрешаването на конкретния проблем, не бързайте да обяснявате на детето къде и с какво е сгрешило. Изчакайте да се успокои напълно и едва тогава поговорете с него за поведението му, за да му помогнете да разбере защо не е добре да действа по начините, по които се е опитало и че има и други, които са далеч по приемливи. Внимавайте какво послание ще препратите към детето си, за да не ви разбере погрешно. Това, че е ударило или ухапало вас или някой друг не го прави лош човек.

С ваша помощ детето най-вероятно ще осъзнае, че има най-различни и доста по-приемливи начини за справяне с предизвикателните ситуации.

Винаги си припомняйте, че:

Малките деца използват удрянето и хапането като форма на комуникация, защото добре знаят, че така със сигурност ще привлекат вниманието на околните.

Обърнете внимание кога детето ми използва удрянето и хапането, за да привлече внимание. Така ще можете да разберете какво се опитва да ви каже.

Критикувайте поведението, а не личността на детето си.

Автор: Д-р Ева Бенмелех
www.bundoo.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

62,994 преглеждания

Comments are closed.