Предизвикателството наречено “недоносено бебе”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
nedonoseno-bebe01

На 17 ноември се отбелязва световния ден на недоносените деца. Отбелязват го в повече от 60 страни в цял свят и независимо от широката обществена подкрепа към каузата, много родители продължават да са сами в борбата с предизвикателствата на преждевременното раждане. Затова е важно да говорим за преждевременното раждане като за социално значим проблем, а не само като проблем на отделно семейство.

Нормалната бременност продължава приблизително 280 дни, пресметнати от първия ден на последния цикъл и 266 дни, пресметнати от момента на оплождането. Това на практика означава 10 лунарни месеца или иначе казано 40 седмици. Лунарният месец  има 28 дни.

В развитите страни през последните десетилетия преждевременните раждания са около 5-7% от общия брой раждания, като честотата на раждане преди 32 г.с. е около 1-2%. През последните години се наблюдава леко увеличение на процента преждевременни раждания, най-вече поради прилагането на методи за асистирана репродукция и свързаната с това повишена честота на многоплодната бременност.

В България 10.3% от новородените деца са преждевременно родени, а тенденцията е към увеличаване. Статистическите данни показват, че относителният дял на недоносените деца спрямо всички новородени, при които рискът от заболявания и смъртност е многократно по-висок, прогресивно нараства – от 6,6% през 1990 г. до 9,6% през 2007 г. и до 10.3% през 2008 г. В някои области като Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Стара Загора, Сливен и Ямбол, относителният дял на преждевременно родените деца достига до 13%.

КОЕ РАЖДАНЕ СЕ СЧИТА ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО?

Раждането между 25-тата и 37-та гестационна седмица се счита за преждевременно, а детето – за недоносено. От 2009 година всяко дете, което е родено след 25 г.с. и с тегло над 600 грама, с признаци на живот, според българското законодателство се счита за живородено.

От изключителна важност за всяка жена е преди да забременее, да се изследва обстойно, а след зачеването да следи бременността си при специалист. Задължителните изследвания по време на бременност са гаранция за ранното овладяване на майчино-феталните инфекции и други здравословни проблеми, а това от своя страна гарантира предотвратяване на преждевременното раждане. Здравословният хранителен режим, цялостното здравословно състояние и спокойствието на майката по правило водят до раждане на здраво, доносено дете.

Многоплодните бременности, част от които са вследствие на ин витро оплождане крият риск от преждевременно раждане. Раждането на недоносено бебе може да се случи при 75% от жените, които стават майки за първи път и при 45 % от раждалите жени.

ПРИЧИНИ ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ:

Вагинални инфекции – едни от най-честите причини за преждевременно раждане са вагинални инфекции: хламидии, трихомоназа, микоплазма, токсоплазмоза, бактериална вагиноза. Нормално матката е стерилна, но всеки възпалителен процес прави стените й непълноценни, затова бременността продължава до тогава докато стените на матката могат да се разтягат, а след това организмът се опитва да се избави от плода.

Вирусни инфекции: рубеола, цитомегаловирус, херпес, грип, аденовирусна инфекция.

Плацента ПРЕВИЯ – Нетипично закрепване на плацентата.

Възрастта е от съществено значение за раждането на здраво доносено бебе. При млади жени под 18 години или при пациентки над 35 години специалистите говорят за рискова бременност.

Хронични заболявания – хипертония, сърдечно-съдови заболявания, анемия, заболявания на белите дробовете или черния дроб. При тези заболявания от съществено значение е добрата пренатална грижа и стриктното проследяване на бременността от специалист.
Особено внимателни трябва да са жените, които имат хронични и остри възпалителни процеси на матката – ендометрия,тези, които вече имат аборти, а и тези които са правили аборт.

Рискове за износването на плода носят удари, травми, прекалено физическо натоварване, психическо напрежение. Тези фактори също могат да доведат до преждевременно раждане.

Истмико-цервикална недостатъчност. 

Това е втората по честото причина за преждевременното раждане. ИЦН представлява анатомична несъстоятелност на мускулите на шийката на матката в областта на вътрешния й отвор. Може да е вродена или придобита, която да е в следствие от травми на шийката на матката при аборти (особено при прекъсване на първа бременност), разкъсвания на шийката на матката при предишни раждания, грубо разширение на канала при изследване на матката. ИЦН може да е в следствие на повишено съдържание на тестостерон в кръвта.

При вродените състояния, основна причина за възникване на ИЦН е дефект на мускулната тъкан.

В резултат на ИЦН вътрешният отвор на маточната шийка не могат да удържи растящия плод, шийката се отваря и настъпва спонтанен аборт или преждевременно раждане. За да се предотврати това в областта на вътрешния отвор на матката се правят шевове с копринен или найлонов конец или се поставя специален пръстен, в зависимост от анатомията на шийката на матката. Процедурата се нарича серклаж. През деветия месец шевовете се свалят и се чака естественото настъпване на раждането. През цялото време пациентката се намира под лекарско наблюдение. На жените с ИЦН категорично се забраняват сексуални контакти през цялата бременност.

Гестационен диабет

Гестационният диабет е едно от най-честите метаболитни заболявания, които се появяват по време на бременност. Предизвиква се от повишено ниво на кръвната захар и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни последствия върху майката и бебето. Голяма част от бременните с това заболяване раждат здрави, доносени деца. Важни са навременна диагностика и правилно лечение, спазване на диета и физическа активност.

Прееклампсия

Прееклампсия се характеризира с високо кръвно налягане (хипертония), отичане и подпухване на ръцете, глезените и лицето  и задържане на вода в организма, бързо повишаване на телесното тегло и нарушения в съня. Това са само видимите белези, че в организма на жената се случва нещо нередно. При преекплампсията е повишено нивото на белтъчини, отделяни от бъбреците в урината и силно главоболие. Позната още като „токсемия”, прееклампсията се проявява през последния триместър на бременността и се развива много бързо.

Нарушава се функцията на бъбреците, а протеините на кръвта се пренасят в урината. При влошаване на състоянието се засягат и някои други жизненоважни органи, в това число черния дроб, белите дробове, сърцето и съсирването на кръвта. Така настъпват опасни усложнения като еклампсия, мозъчни кръвоизливи, белодробен, увреждания на черния дроб и разреждане на кръвта. За щастие тези усложнения са рядкост.

При прееклампсия организмът на майката не може да осигурява това количество кръв, което води до повишаване на налягането и недостиг на достатъчно кислород и хранителни вещества към бебето. За излизане от това сериозно състояние е необходимо своевременно и отговорно решение на екип от специалисти, които да преценят състоянието на майката, какви са рисковете за нея, ако бременността продължи и какви са шансовете на бебето да оцелее, ако се предприеме преждевременно секцио.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПРЕЖДЕВРЕМЕННОТО РАЖДАНЕ:

–          Проследяване на бременността трябва да се води от специалист, разполагащ с необходимото оборудване.

–          Да се направи влагалищен преглед, който ще даде точна информация за състоянието на маточната шийка и за необходимостта от серклаж.

–          Ако бременната пуши, взема наркотични и упойващи вещества и злоупотребява с алкохол е необходимо да бъде предупредена за рисковете от тях и посъветвана да ги преустанови.

–          Да се избягва работа с опасни вещества и тежък физически труд.

–          Бременната трябва да се храни здравословно, да спортува умерено и да се разхожда ежедневно на чист въздух.

–          Да се избягва стреса.

СИМПТОМИ НА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ:

–          Не пренебрегвайте дори най-леките маточни контракции (втвърдявания на корема, придружени с чувство за болка в слабините и кръста.

–          При поява на влагалищно течение, задължително трябва да се направи микробиологично изследване и бързо да се вземат мерки за овладяване на инфекцията, ако то е в резултат на инфекция.

ХУБАВАТА НОВИНА:

Медицината напредва и се развива всеки ден, а процентът на оцелелите бебета, родени преди 28 седмица е все по-висок. В световен мащаб – 90% оцелели бебета, родени с тегло над 800 gr., 50% оцелели над 500 gr. и 80% оцелели бебета, родени преди 28-ма седмица.

Преждевременното раждане крие сериозни рискове за недоносеното дете, но ако все пак това ви се случи, трябва да знаете, че вашето дете има шансове не само да оцелее, но и да порасне като всяко друго дете и да бъде точно толкова щастливо и прекрасно!

 

www.premature-bg.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,517 преглеждания

Comments are closed.