Постни пълнени чушки с орехи и зеленчуци
Българската национална кухня е богата на постни гозби през всички сезони, а есента като най-богата на плодове и зеленчуци ни помага да откриваме прелестите им под всякаква форма.
Необходими продукти:
8-10 червени чушки или чушки „долма“ за пълнене
За плънката:
1 ч.ч. чаша ориз или булгур
2 пресни домата
1 тиквичка
1 морков
250 грама култивирани печурки
кафена чаша едро счукани орехи
голяма глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
½ ч.ч. олио
зелени подправки: магданоз, листа от целина
черен и червен пипер
сол на вкус
Приготвяне:
Почистете и измийте чушките.
В дълбока тенджера сложете половината мазнина и малко вода и задушете ситно нарязаните лук и морков за 2-3 минути. След това прибавете гъбите, тиквичката и чесъна. В друг съд загрейте 2-3 лъжици от останалото олио и в него запържете ориза докато стане прозрачен – обикновено става за 1-2 минути. Смесете го със зеленчуците, прибавете ситно нарязаните домати, подправките и орехите. Посолете на вкус.
С плънката напълнете почистените чушки, наредете ги в подходяща тавичка и залейте с гореща вода, добавете останалото олио и ги изпечете в умерена фурна до готовност на ориза (45-50 минути).
5,380 преглеждания