Полският президент отстъпи … уж

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pl

След като Полша забрани абортите много хора по света възроптаха из социалните и (не само) медии, а хората в Полша излязоха на протести. Споделени бяха хиляди лични истории на жени, които са получили кошмарната новина, че бебенцето в утробата им е със сериозно увреждане и няма да доживее повече от седмица след раждането, но законът ще ги задължи да го износят и родят, за да го видят как няколко дни след това си отива …

Дали това е помогнало, не знаем, но Анджей Дуда вчера обяви, че жените все пак би трябвало да имат право на аборт в случай на увреждания на плода.

Асошиейтед прес oпределя изявлението му като отстъпление от позицията на консервативните управляващи, прокарали ограничаване на абортите, което доведе до масови протести.

“Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена”, каза Дуда в радиоинтервю след дни на протести в Полша заради решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно прекъсването на бременността заради вродени дефекти на зародиша.

Огромен обрат в мнението му сочи това изявление, макар миналата седмица той да приветства съдебното решение и дори подчерта, че е против аборта, дори в случай на необратимо увреждане на плода.

Дълбоките разделения, които отдавна тлеят в Полша, сега излизат наяве. Привърженици на крайната десница нападнаха снощи протестиращи жени в някои градове, включително Вроцлав, Познан и Бялисток.

Преди това лидерът на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински призова своите поддръжници да излязат по улиците, за да защитят църквите, след като жени нарушиха нормалното протичане на литургии в неделя и напръскаха с боя църковни сгради.

Мнозина изтълкуваха призива му като позволение за насилие срещу протестиращите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,109 преглеждания

Comments are closed.