Походът на „Стара хартия за нова книга“ събра децата и в Пловдив

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stara-haria-za-nova-kniga_Plovdiv_2017

За втори път Община Пловдив беше домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. На 23 септември 1700 малки екоактивисти предадоха над 9 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 117 дървета и в замяна получиха 2300 книги. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Фондация „Пловдив 2019“.

Резултатите от тазгодишното издание на инициативата категорично надхвърлят тези през 2015 г. по време на първото издание на „Стара хартия за нова книга“ в града под тепетата, когато 700 деца предадоха 4,2 тона хартия.

За настроението на присъстващите се погрижи „Театърът на приказките“ – София с постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“. В празничната програма се включиха талантите от „АРТ ВОЙС ЦЕНТЪР“ и фолклорен ансамбъл „Дилянка“, който през лятото отбеляза своя 40-годишен юбилей.

На сцената на пл. „Стефан Стамболов“ беше обявен победителят от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това е 11-годишната Йоана Хаджиева, която получи като награда комплект от книгите за Пърси Джаксън.

Stara-haria-za-nova-kniga_Plovdiv_2017 Stara-haria-za-nova-kniga_Plovdiv_2017aПловдив беше четвъртата спирка на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година след успеха на каузата в Хасково, София и Русе.

Средствата от събраната стара хартия в Пловдив и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Организатори на „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“. Партньори на събитието са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“.

Stara-haria-za-nova-kniga_Plovdiv_2017a

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ е поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.

Фейсбук страница на „Стара хартия за нова книга“
www.greenwich.bg
www.ecopack.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1 002 преглеждания

Comments are closed.