Погледни ме в очите! – видео инсталация посветена на жените с рак на гърдата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rak-na-gurdata

От 3 до 8 ноември в галерия Квадрат 500 ще бъде представена видео инсталацията „Погледни ме в очите“, посветена на пациентките с рак на гърдата. Инициативата се реализира от Фондация „Една от 8“ и изразява желанието на четири жени да разкажат открито какво следва след думите „Имате рак“.

Проектът „Погледни ме в очите“ е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Той провокира българското общество за подкрепа към жертвите на болестта и техните близки, като разговаря с тях за рака открито, без притеснение и страх.

По време на видео инсталацията ще бъдат излъчвани кратки видео клипове, в които пет дами ще разказват за преживяното, след като чуват диагнозата си – за изпитания страх, за предателството на приятели, за любовта и подкрепата на семейството, за битката с болестта и надеждата за оцеляване.

Според статистиката ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 27,3% от всички злокачествени заболявания при тях.

Изложени на най-висок риск от заболяване за жените, които са получили първата си менструация преди 12-годишна възраст или при които менопаузата е настъпила след 55-годишна възраст, при използващите противозачатъчно хормонално лечение, жени, които никога не са раждали или които са родили първото си дете след 30-годишна възраст, или носят генeтични мутации като BRCA-1 или BRCA-2.

Рискът от развитие на карцином на млечната жлеза се преодолява най-вече чрез физически упражнения, поддържане на здравословно тегло и редовни профилактични прегледи.

През 2011 г. в България са регистрирани 3885 нови случая на болестта, 1284 от които, за жалост,  са завършили фатално.

Данните сочат още, че едва 3/4 от пациентите се диагностицират в начален стадий на заболяването.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,303 преглеждания

Comments are closed.