По-малките ученици ще учат повече

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
zakon-za-obrazovanieto

Министерството на образованието предлага да се увеличи времетраенето на учебната година за учениците от 1 до 8 клас.

Проектът за учебния план за 2016 година предвижда учениците от 1 до 4 клас да завършват учебната година на 15 юни, а от 5 до 11 клас – на 30 юни.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от втори до четвърти клас в края на май. От 5 до 7 клас се учи до 15 юни, а от 8 до 11-и клас – до 30 юни.

За учениците от първи до четвърти клас се предлага учебните седмици да са 34, за учениците от 5 до 11-и клас – 36 седмици, а за 12-и клас – да се запазят 31 учебни седмици, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

С плана се дава шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците, обясни предложението Ваня Кастрева.

Ваканциите са в графика на учебното време и ще се определят със заповед на министъра на образованието и науката, каза заместник-министър Кастрева. Тя припомни, че през настоящата учебна година беше направена първата промяна за по-дълга ваканция между двата учебни срока и тя ще е една седмица.

15 септември остава датата за начало на новата учебна година, както е фиксирано в закона.

Предлага се и въвеждането на няколко нови предмета:

Предприемачество ще е един от новите предмети в училище, който ще е интегриран.

Гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, обучението по които МОН предлага да започнат от трети клас. Гражданското образование ще е интегриран предмет, но като отделен учебен предмет ще се изучава от 9 клас до 12-и клас. От трети до десети клас, включително пък се цели да не се прекъсва обучението по информационни технологии, но да бъде съобразено с възрастта на учениците.

Обучението по изобразително изкуство и музика се запазват в гимназиалния етап.

 

По информация на МОН

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,646 преглеждания

Comments are closed.