Пинята – една от най-популярните игри на децата по света

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_34187182

Звучи много екзотично, нали! Такава е и историята на играта. Може да се каже, че пинята е толкова интернационална, колкото и футбола.

Колкото са държавите по света, толкова са и различните и разновидности.

Според повечето хора, пинята е измислена в Испания. Други обаче я свързват с Италия. Италианската следа води към един обичай, според който местните хора украсявали красиво глинено гърне, пълнели го с бонбони, орехи и плодове, а след това го окачвали на високо. Играчите се опитвали да разбият гърнето със завързани очи. Този, който успеел да разбие гърнето, получавал всички сладки неща, които се разпръсвали след разбиването му.

Има теория, според която пинята е изобретена още от древните жители на Мексико – ацтеките. На празници те украсявали гърнета с разноцветни пера, мъниста и цветя и след това ги разбивали пред статуите на своите богове, за да им изпратят дъжд.

В Индия пинята е отборна игра. Децата връзват гърне с бонбони и монети на висока дървена кула. След това се катерят по тази кула и се опитват да стигнат първи до гърнето, за да вземе изненадите от него.

В Китай за пинята използвали хартиени фенери, приличащи на крави. В Бразилия правят пинятата от голям балон, който се пълни с бонбони. Това е и най-лесния начин да се направи пинята .

Опитайте и вие! След като напълните балона с лакомства , грабвайте някаква пръчка и започвайте да удряте по пинятата, но много внимателно, за да не се нараните!

Удряйте, докато бонбоните завалят като цветен дъжд над главата ви!

 

Източник:

radio_family_logo

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,830 преглеждания

Comments are closed.