• No categories

Пай/кейк от бяло зеле (по рецепта на Ангелика Волфскийл)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вегетарианско ястие, по рецепта на най-известния немски натуропат графиня Ангелика Волфскийл, в помощ при проблеми с щитовидната жлеза, метаболитен синдром

pie-with-cabbage-and-sesame-seeds

Продукти
за 4 порции:
За пълнежа:
1 средно голяма бяла зелка (около 700 г)
1 малка глава лук
2 лъжици зехтин
4 лъжици зеленчуков бульон
сол на вкус
прясно смелен черен пипер
2 лъжици лимонов сок
100 г настъргано сирене

За тестото:
150 г масло
½ ч. л. сол
½ ч. л. настъргана кора на лимон от биологично/еко производство
настъргано индийско орехче
2 яйца
100 г сметана
300 г брашно от динкел/шпелта тип 630
1 ч. л. бакпулвер
1 средно голям картоф

Освен това:
1 яйце
3 лъжици сметана
2-3 лъжици сусамово семе
мазнина за тавата

1. За пълнежа зелката се почиства от увехналите външни листа, реже се на 4, измива се и се нарязва на ивици. Лукът се обелва, реже се на ситно и се запържва в гореща мазнина до прозрачно.

2. Добавя се зелето и се задушава на тих огън, бърка се около две минути, но да не потъмнява. Добавя се бульонът и под капак зелето се готви на тих огън около 5 минути, да омекне. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок, оставя се да изстине, след което се смесва със сиренето.

3. За тестото се разбъркват до крем омекналото масло, солта, лимоновата кора и индийското орехче. После се добавят първо яйцата, после сметаната. Брашното смесено с бакпулвера се пресява отгоре и всичко се разбърква. Картофът се обелва, измива, настъргва на ситно и се добавя към тестото.

4. На дъното на правоъгълна тава(около 21 на 27 см) се поставя хартия за печене, а стените се намазняват. Половината тесто се разстила гладко на тавата, а отгоре се разпределя зелевия пълнеж. С остатъка от тестото с лъжица се покрива пълнежа и внимателно се заглажда.

5. Яйцето и сметаната се разбъркват и кейкът се намазва отгоре, наръсва се със сусаменото семе и в предварително нагрята до 180°C фурна се пече около 1 час. После се разрязва на парчета и се сервира топло или студено.

Подходящо за ранен обяд, както и за обяд или вечеря, защото порциите са богати на зеленчуци и белтъци.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,822 преглеждания

Comments are closed.