Необичайни рецепти с обичайните къпини
Рецепти с къпини
Къпиново кули
Продукти:
250 гр. пресни къпини
50 гр. кафява захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Поставете къпините и захарта в малка тенджера с 100мл вода и кипнете. Оставете сместа да къкри около 5 минути, докато плодовете омекнат напълно. Свалете от котлона, добавете ванилията и оставете да се охлади.
Прехвърлете сместа в кухненски робот и пасирайте до пюре, което внимателно прецедете през сито.
Можете да сервирате топло или студено, а можете да го съхраните в хладилника до три дни, а във фризера до три месеца, като го сложите в плътно затворен съд.
Ако предпочитате класическия начин на консервиране, налейте кулито горещо в бурканчета от детска храна, затворете със здрави капачета и кипнете за 5 минути, за да се стерилизират.
Пикантно къпиново чънти
Продукти:
500 гр. къпини
140 гр. кафява захар (ако къпините са добре узрели и по-малко)
100 гр. червен лук, ситно нарязан
3 с.л. настърган пресен джинджифил
2 с.л. дижонска горчица
150 мл бял винен оцет
подправки – сол, черен пипер
Сложете всички продукти без оцета в подходяща тенджера и варете на умерен огън, докато къпините омекнат. Прибавете подправките и оцета и оставете сместа да къкри без капак още 20 минути. Горещата смес се прехвърля в сухи, затоплени буркани и се затваря веднага. Бурканите се оставят обърнати с капачките надолу до пълното им изстиване.
Този сос е прекрасна добавка към зимните ястия с печено месо и дивеч.
Къпинова напитка с цвекло
Продукти:
250 мл кокосова вода
щипка канела на прах
щипка смляно индийско орехче
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 с.л. обелени конопени семена, прясно смлени
2 резена варено цвекло
шепа къпини
1 круша
шепа прясно зеле
В блендер сложете кокосовата вода, подправките и останалите съставки и пасирайте докато се получи еднородна смес. Ако е нужно добавете още кокосова вода, за по-лека и рядка консистенция. Сервира се веднага. Тази напитка е богата на минерали и витамини и с нея успешно можете да замените сутрешната или следобедната чашка кафе, тъй като има отличен тонизиращ ефект.
Къпини и сливи в розмаринов сироп
Продукти
100 гр. кафява захар
50 гр. мусковадо
2 лимона
4 малки клончета розмарин
4-5 добре узрели сливи
300 гр. зрели къпини
Сложете захарта с 250мл студена вода и загрейте внимателно като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтвори напълно. Оставете да заври и варете 10 минути, докато количеството се редуцира почти наполовина. Добавете предварително изцедения лимонов сок, и настърганата кора от двата лимона, клонките розмарин и почистените и разполовени сливи. След като сливите омекнат, което става за около 10 минути, добавете и къпините. Разбъркайте внимателно и сервирайте в купички с топка сладолед.
Можете да приберете така приготвеното сладко и за зимните месеци, като още горещо го насипете в малки бурканчета, затворите със чисти и сухи капачки и обърнете, за да вакуумират от топлината.
рецептите са адаптирани от www.bbcgoodfood.com
6,805 преглеждания