Наръчник за оцеляване, ако у дома има бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_novorodeno_99012680.jpg

1. Подготовка и приготвяне на храната
Сигурни сме, че имате приятелки, които по цял ден планират или иначе казано „се чудят“ какво да сготвят. Не ги обвинявайте, а вземете каквото можете наготово от техния опит. Когато родите и се приберете у дома с бебето, със сигурност ще сте им благодарни. Например: много е полезно да се информирате кои храни са идеални за замразяване. Направете си седмичен график, като в детските градини – в кой ден какво ще приготвяте и с какво ще се хранят всички в семейството. Когато ви се отвори „дупка“, използвайте това време за сготвите по-голямо количество храна и я приберете във фризера или я консервирайте. Защо да правите това? Защото когато сте с бебе на ръце, последното нещо, което ще ви хрумне е да се хванете за тенджерите, за да има какво да похапват останалите у дома. Пилешката супа се приготвя лесно и търпи на замразяване. Запомнете това!

2. Помощ от приятел
Изобщо не се колебайте да потърсите помощ от роднините, близките и приятелите си. Вие наскоро сте родили, съвсем нормално е да имате нужда от повече почивка. Освен това, кърмите (най-вероятно през два-три часа), което нарушава естествения ритъм на съня и почивката ви. Бабите обикновено съветват младите майки: „Спи, когато бебето спи.“ Точно така – използвайте всеки момент, в който бебето спи, за да си наваксвате силите. И не изпитвайте никакви угризения за това. Домакинските задължения поверете на баби, дядовци, лели, сестри, приятелки и, разбира се, съпруг!

3. Спете
За да да опазите психичното си равновесие, което няма защо да се лъжем, в първите дни след раждането е доста разклатено, спете във всеки един удобен момент и когато бебето спи. Това ще съхрани емоционалното ви равновесие и ще ви помогне да преминете през този период възможно най-безболезнено. Това, че сте станали майка, не означава, че сте се сдобили със свръхестествени сили на титан. Спете колкото се може повече и при всеки момент, в който не е нужно да сте будна. Сънят ще ви отпусне, ще ви направи по-спокойна и добра.

4. Вземайте възможно по-често душ
Да, това е нещо съвсем просто от ежедневието, но когато сте с малко бебе, което вероятно ще се буди през 10 минути и ще плаче по-често, отколкото някога сте си представяли, дори минаването през тоалетната и банята изглеждат невъзможни. Но няма майка, която да не сподели мнението, че един душ може да ви накара да полетите отново. Няма нищо по-успокояващо и зареждащо от уханието на любимия ви душ гел или бебешки сапун, особено ако след поредната смяна на памперса или храненето сте се украсили с бебешки „екстри“. Дори нищо друго да не направите за себе си през деня, вземете си душ и си облечете чисти дрехи. Ще се почувствате като новородени! :)

5. Излизайте на чист въздух или на петминутни разходки
Ако живеете с къща, сте щастливка. Защото ще имате как да излизате на въздух буквално от първия ден, в който се върнете у дома с бебето, ако състоянието ви позволява, разбира се. Ако сте „арестувани“ в градската джунгла на жилищните квартали, оставете бебето за 10-тина минути на някой близък и отскочете да супермаркета или любимия ви магазин. Това е прекрасен начин да се отпуснете и да се заредите с ентусиазъм и добро настроение.

6. Радвайте се
Отделяйте по няколко минути всяка сутрин само за себе си. В тези мигове не се стеснявайте са си припомните колко сте щастлива и благословена. Погледнете се отстрани – имате най-прекрасното бебче на света! Не е ли това истинско чудо? Чудото на живота! Насладете се на този момент, той е изцяло ваш и колкото и да е стресиращо майчинството, то е най-прекрасното нещо за всяка жена.

7. Водете си дневник
Да, да, знаем. Никоя млада майка няма време в излишък, че да седи и да записва всичко, което се случва с бебето и в семейството й, но наистина е безценно, ако успеете да намерите няколко минутки дневно, в които да запишете най-важните, смешни, трогателни или вълнуващи моменти от деня или седмицата. А такива не липсват, даже понякога са толкова много, че е трудно да си ги спомним. Първото къпане, първото рязане на нокътчета, първата усмивка, първите звуци, различни от плач. Пазете записките си, тези моменти отминават толкова бързо и шеметно, че няма да повярвате колко скоро ще се питате имало ли ги е изобщо.

8. Винаги дръжте камерата и фотоапарата заредени
Новите технологии сега улесняват тази задача и обикновено бебетата имат хиляди снимки преди още да са навършили месец. Ще се удивите, че дори да спи до вас вашето съкровище, ще преглеждате ежедневно снимките си с него и ще се радвате сякаш го виждате за първи път.

9. Давайте си „тайм аут“
Правете си чести „изключвания“. В първия момент, в който усетите, че ви наляга тъга, умора или някакво разочарование, направете нещо, което обичате и което ще ви зареди с нови сили и самочувствие. Помнете, че понякога лошите неща са само в главата ни и ние сами сме склонни да ги активираме.

10. Самоокуражавайте се
Поглезете егото си и си кажете, че се справяте супер и че сте страхотна майка, което е самата истина.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

71,528 преглеждания

Comments are closed.