На изток от Слънцето, на запад от Луната. Приказки от цял свят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Na_Iztok_na_Zapad_prw1

Близо двеста лирични, смешни, мъдри и страшни приказки от цял свят: пътешествие до щастливата страна, където доброто винаги побеждава злото. Освен непознати истории от познати места, ще прочетете за пръв път и приказки от Австралия, Нова Зеландия и Океания, Албания, Черна гора, Тибет, Афганистан, Лаос, Виетнам, Монголия, Филипините, Австрия, Коми, Куба и Швейцария.

Така ще разберете кой как си е представял сътворението на света, ще научите магически заклинания, ще срещнете летящи жени и вълшебни дървета, хитри селяни, храбри рицари, непобедима любов, говорещи животни и птици, демони и верни приятели.

Книгата на издателство „Изток-Запад“ вече е на книжния пазар, а онлайн можете да я поръчате от ТУК.

Момъкът, който търсел щастието

(откъс)

Суданска приказка

Млад мъж попитал баща си на смъртния му одър какво трябва да направи, за да намери щастие в живота, а баща му казал:

– Тръгни да обикаляш по света. Много истории ще чуеш и от тях ще разбереш как да намериш щастието.

Умрял бащата, тръгнал синът на път. Стигнал до брега на голяма река, а на брега имало изпосталял и престарял кон, който едва се държал на крака. Научил конят от младия мъж, че е тръгнал да си търси щастието и решил да му помогне.

– Чуй какво ще ти кажа! – рекъл конят. – Когато бях млад, всички се грижеха за мене: даваха ми храна и вода, сплитаха гривата ми. Никой не ме караше да правя нищо, чувствах се най-щастливият кон на света. А сега не ми обръщат внимание. Затова моят съвет е да цениш младостта си, но да не чакаш само на другите, грижи се сам за себе си. Радвай се на чуждото щастие и помагай. Така винаги ще бъдеш щастлив.

Продължил момъкът по пътя си и срещнал змия. Попитала го тя накъде е тръгнал, а той ѝ отвърнал, че търси щастието. Тогава змията му разказала своята история:

– През целия си живот се гордея с отровата си, защото всички се страхуват от мене. Но това не ми носи щастие. Всички ме мразят, всички искат да ме убият, от всекиго се крия, от всекиго се боя. Ти също имаш отрова – това е твоят език, с него можеш да хапеш до смърт. Затова внимавай да не обиждаш другите. Ако ме послушаш, ще живееш щастливо.

Стигнал младият мъж до високо дърво, а на него била кацнала птицата кари-кари, покрита с лъскави сини пера. Попитал той и нея къде да търси щастието, а тя му казала:

– Виждам, че отдавна си на път. Хората вече не те поглеждат заради окъсаните и мръсни дрехи, а при това положение няма как да те споходи щастието. Ето ти моят съвет: нека всичко в тебе бъде красиво. Тогава и онова, което те заобикаля, ще ти се вижда красиво, и така ще се почувстваш щастлив.

Върнал се младият мъж у дома. Разбрал, че щастието може да бъде с човека и без да го търси.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,103 преглеждания

Comments are closed.