На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rak-na-gurdata1

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака, а тази година събитието е под мотото “Аз съм и аз ще бъда”.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над 12 млн. души биват диагностицирани с тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта.

Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.  По данни от 2009 г. новозаболелите от всички туморни локализации у нас са 34 576 души. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.  По данни на Националния раков институт в САЩ  броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души като се очаква в близките 10 г. те да се увеличат с още 2 милиона.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни  фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът  за т. нар. пасивни пушачи. Все  по-често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло.

Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.

По повод Световния ден за борба с рака 4-ти февруари за първи път у нас ще бъде представена нова, неприлагана досега технология охлаждаща система за скалпа, която съхранява косата при химиотерапия и е в помощ на пациентите с онкологични заболявания. Апаратът е единствен в България, а с такава апаратура досега са лекувани повече от 100 000 пациенти в 35 държави по света. Демонстрацията ще се проведе на 4.02, в  МБАЛ Сердика.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,038 преглеждания

Comments are closed.