Моцарт спаси недоносено бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby

Преждевременно родено бебе, тежащо едва 700 гр., бе спасено от лекарите в Неонатологичното отделение на Областната болница в Пазарджик. Част от терапията му е включвала музика на Моцарт, която била пускана всекидневно в кувьоза на детето чрез специално устройство с флашка.

Мъничето се е родило в шестия месец от бременността, която е била двуплодна. За съжаление неонатолозите не са успели да спасят едното бебе.

Бебето, което вече тежи над 2 кг. и е у дома при родителите си, е имало твръде малки шансове за живот и с вероятност за многобройни усложнения, тъй като вътрешните органи  – бял дроб, сърце, черен дроб и храносмилателен тракт са били недоразвити. Съществувала е опастност от развитие на слепота и детска церебрална парализа.

„Бебето е изгледано успешно от неонатолозите в Пазарджик и е изписано с тегло 2 260 кг”, обясни д-р Мариела Захариева, началник на отделението, цитирана от агенция „Фокус“.

Като съществена част от спасяването на недоносонето новородено лекарите отчитат ролята и на приложената терапия с музика на Моцарт.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,184 преглеждания

Comments are closed.