Мини летни десерти, които едва ли ще искате да споделите с някой друг
Не познаваме човек, който да не харесва чийзкейк, тирамису или лимонов пай и който ревниво да не пази последното парченце за себе си. Следващите рецепти са по-свежи и изкушаващи дори от сватбен сладкиш. Толкова са вкусни, че едва ли някой ще може да остане равнодушен.
Мини чийзкейк с карамел
Продукти:
2 ябълки за гарниране
1 супена лъжица смлени бадемови ядки
1 чаша кафява захар
3 супени лъжици соев сос
100 гр. пудра захар
300 мл заквасена сметана
500 гр. сирене Филаделфия
150 гр. на масло
200 гр. бисквити
Натрошете бисквитите в блендера, разтопете 100 грама от маслото и го добавете към тях, разбъркайте и добавете 1 супена лъжица соев сос. Вземете тортена форма или силиконови формички за мъфини. Разстелете бисквитената смес на дъното.
За плънката – разбийте сиренето с пудрата захар и 1 супена лъжица соев сос, добавете при непресъкнато разбиване и 200 мл от сметаната. Трябва да получите идеално гладка смес, без бучки.
Изсипете плънката във формите и ги сложете в хладилника за 6 до 8 часа.
За карамеления топинг кипнете останалата захар с 2 с.л. вода, оставете я да къкри 10-тина минути на слаб котлон, добавете 80 гр. масло, 1 с.л. соев сос и останалите 100 мл сметана. Разбъркайте добре.
След като са вече добре охладени чийзкейкчетата, извадете ги от формите и ги заелйте с карамеления топинг. Поръсете с филирани бадемие и тънки ябълкови резенчета.
Мини лимонов пай
Продукти:
150 гр. бисквити
90 гр. масло
3 с.л. лимонови кори
100 гр. сирене Филаделфия (или всеки друг вид крема сирене)
1/2 чаша захар
1 яйце
1 супена лъжица лимонов сок
ягоди за гарниране
Смелете бисквитите на трохи. Разтопете маслото и го прибавете към смлените бисквити, разстелете на дъното на подходяща форма.
Смесете крема сиренето със захарта, добавете лимоновия сок и яйцето и разбийте добре. Залейте с него бисквитения блат и изпечете сладкиша за 40 минути на 160-180 градуса. След изпичането оставете чийзкейка да се охлади на стайна температура, след което приберете в хладилника поне за час.
Сервирайте, гарниран с пресни ягоди или боровинки.
Боровинков чийзкейк
Продукти:
1 1/2 чаши смлени чаени бисквити
180 гр. захар
90 гр. масло
3/4 чаша боровинки
3/4 чаша малини
1/4 чаша топла вода
1 супена лъжица желатин
500 мл сметана (33% мазнини или повече)
450 гр. крема сирене
1 1/2 супени лъжици лимонов сок
1 ванилия
От смлените бисквити и разтопеното масло пригответе смес, с която направете основи в чашки за сладолед, охладете в хладилника за 30 минути.
Направете пюре от боровинките и от малините – всеки плод по отделно.
Разтворете желатина в хладка вода. Сметаната разбийте на пяна.
В отделна купа смесете крема сиренето със захарта, лимоновия сок и ванилията и разбъркайте до гладкост. Внимателно смесете разтворения желатин в крема и добавете сметаната.
Разделете кремообразната смес на три – едната оставете бяла, в другите две прибавете плодовите пюрета. С така получените кремове наредете вашите чийзкейкове – най-отдолу можете да сложите боровинковата смес, след това малиновата, а най-отгоре бялата.
Охладете най-малко за 5-6 часа в хладилника и поднесете, гарниран с пресни плодове.
Мини ягодов пай в буркан
Продукти:
1 чаша ягоди
½ чаша захар
2 средно големи лимона
1 чаша фино смлени бисквити
1/2 чаша пудра захар
6 супени лъжици масло
1 чаша крема сирене
1 чаша сметана (за разбиване)
1 чаена лъжичка ванилия
Нарежете ягодите на малки парченца и заедно със захарта и сока от 1 лимон сварете докато получите ягодорв сос. Оставете го да се охлади.
Разтопете маслото в друг съд и смесете с бисквитените трохи, с които да направите блатове на дъното на бурканите, които сте избрали. Запечете на 200 градуса за 10 минути.
От крема сиренето, пудрата захар, ванилията и сока от другия лимон направете крем, с който залейте охладените блатове. Най-отгоре залейте с ягодовия сос.
Сервирайте след няколко часа, добре охладено.
Мини тирамису
Продукти:
2 яйца
70 гр. захар
1 чаена лъжичка ванилия
80 гр. брашно
1/4 чаша прясно сварено кафе
4 супени лъжици ром (по желание)
2 супени лъжици желатин
3 супени лъжици вода
220 гр. маскарпоне
220 гр. извара (фино пасирана)
40 гр. пудра захар
230 мл сметана (33% мазнини или повече)
какао на прах и горски плодове за гарниране
Загрейте фурната до 200 ° С. Намажете формичките, в които ще правите вашето мини тирямису с масло.
Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете ванилията, брашното и разбъркайте на ръка внимателно, за да остане сместа пухкава. Изсипете във формичките и печете за не повече от 10 минути. Охладете и ги сиропирайте с по 1-2 с.л. със смес от кафе и ром.
Предварително разтворения желатин смесете с маскарпонето, изварата и пудрата захар до идеално гладък крем с помощта на миксер, накрая прибавете разбитата на пяна сметана и разбъркайте внимателно. Напълнете формичките с крема и сложете в хладилника за поне 3-4 часа.
Преди сервиране поръсете с натурално какао и гарнирайте с пресни ягоди или други сезонни плодове.
Мини хавайски чийзкейк
Продукти:
250 гр. брашно
1 чаша обелени орехи или други ядки
3/4 чаша захар
1/2 чаша масло
450 гр. крема сирене
4 супени лъжици захар
4 супени лъжици мляко
2 яйца
ванилия
450 грама ананас
1 чаша кокосови стърготини
Смесете ядките, брашното, захарта и разтопеното масло в блендер до получаването на твърдо тесто, от което направете мини блатове и запечете за 15 минути на 180 градуса. Оставете ги настрана да се охладят.
От крема сиренето, захарта, млякото, ванилията и яйцата разбийте крем, към който добавете ситно нарязания ананас. Внимателно изсипете сместа върху опечените блатове във формичките, поръсете с кокосови стърготини и печете за 15-20 минути на 180 градуса.
Охладете добре и сервирайте!
рецептите са от www.jocooks.com
34,755 преглеждания