Микс сабзи от Пакистан
Пакистанецът Саиф Рехман е пионер на крикета в България и от години развива този спорт с мъжки отбор и отбори от хора с увреждания – незрящи възрастни и деца с ментални и двигателни увреждания. Той е човек с много таланти, умее да забавлява хората като комик и актьор, а отскоро даде пространство на другата си голяма страст – кулинарията и отвори ресторант Punjabi Food. Шегува се, че пакистанската кухня е като индийската, но по-вкусна!
Микс сабзи
За 3 порции
150 мл олио
250 г лук
2 домата
½ к.л. куркума
1 к.л. млян кориандър
1 к.л. млян кимион
1 к.л. лют червен пипер
½ к.л. сол
¾ ч.ч. вода
150 г картофи
½ кг микс от зеленчуци – карфиол, моркови, броколи, грах
1 щипка сминдух (по желание)
1 к.л. гарам масала
Олиото се загрява в тенджера. Добавя се лукът, нарязан на полумесеци. Когато лукът започне да покафенява, се добавят нарязаните домати и се бърка до получаването на гъст къри сос. Добавят се всички подправки без сминдуха и гарам масалата, налива се водата и се разбърква хубаво. Прибавят се картофите, нарязани на едри парчета, и другите зеленчуци, също нарязани. Тенджерата се похлупва, огънят се намалява и ястието се оставя да се вари. Отвреме-навреме се проверява да не загори и ако е нужно, се добавя още малко вода. Готви се до пълно сварявяне на зеленчуците. Когато всичко е готово и водата почти е извряла, леко се разбърква 1-2 пъти, поръсва се с щипка сминдух (по желание), гарам масала, капакът се похлупва и се оставя 5-6 мин. „да почине”. Сервира се топло с пакистански роти.
Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”. Вижте още автентични рецепти от целия свят тук
1,915 преглеждания