Масажът на бебето – безценен момент на взаимност и обич

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_infant_massage211.jpg

Масажът на бебето е чудесен начин да поддържате и постоянно да развивате връзката между вас и вашето бебе. Ежедневният отпускащ масаж на бебето действа успокояващо, подпомага храносмилането и улеснява добрия сън. Но, най-важната сред ползите от масажа е връзката, която осъществявате чрез докосването, чрез погледа, чрез топлината на ръцете си и която бебето усеща с кожата си. Масажът на бебето е безценен момент както за малкото дете, така и за вас. Предлагаме ви няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите тези моменти още по-безценни. Масажът на бебето подобрява неговото физическо и психическо развитие и стимулира растежа му. Благоприятства кръвообръщението, храносмилането, подпомага движенията и гъвкавостта, укрепва сърдечно-съдовата система, повишава имунитета и жизнеността, има отпускащо и успокояващо действие. Наред с това масажът е чудесен начин да развивате вашата взаимна комуникация и спомага за изграждането на силна връзка между вас и вашето дете.

Кога е време за масаж?

Изберете внимателно времето за масаж, това е важно не само за детето, но и за вас. Важно е да сте в добро настроение, за да заредите с положителна емоция и своето дете. Когато започнете масажа, добре е да можете да се съсредоточите и посветите изцяло на бебето, без да прекъсвате това занимание в следващите 10-15 минути. Масажът не бива да е непосредствено преди или след хранене. Добре е да бъде сутрин след събуждане или вечер преди заспиване. Масажът не бива да е прекалено продължителен, 15 минути са напълно достатъчни. Разбира се, ако детето не реагира положително, по-добре спрете и продължете в друг момент. Правете масаж на бебето всеки ден. Това е несравнимо удоволствие за него, момент на взаимност и обич за всички.

Мястото и температурата

Добре е да имате специален плот за масаж, върху който постелете мека хавлиена кърпа, затоплете стаята, приглушете осветлението. Говорете или тананикайте приятна мелодийка, на която сте забелязали, че бебето реагира положително или пуснете нежна релаксираща музика. Започнете масажът от гърдичките, от двете страни на коремчето и предната страна на крачетата, а след това продължете с гръбчето. Новороденото обикновено се нуждае от по-краткотраен масаж, но с напредването на месеците се увеличава и времето за масаж. Нека водещо е настроението на детето, ако забележите, че то вече не изпитва удоволствие, преустановете.

Масажните масла

Масажните масла въздействат положително на обонянието и имат изцяло положителен ефект върху бебетата, подпомагат отпускането и имат успокояващ ефект, улесняват плъзгането на вашите ръце по детската нежна кожа без риск да я нараните. Препоръчително е масажните масла да са натурални, без изкуствени аромати. Можете да използвате зехтин, бадемово масло или масло от гроздови семки, с капка лавандулова, ванилова или лимонова есенция. Това ще направи масажът още по-приятен. Можете да използвате и масла, специално създадени за бебета и малки деца. Не използвайте маслата върху лицето и главичката.

masajno olio

Съветът на Здраве: 

Преди да започнете с масажа, капнете няколко капки от масажното олио върху дланите си, за да го затоплите и започнете масажа от гърдите, нежно преминете по коремчето от дясно на ляво последователно с едната и другата ръка. След това преминете към крачетата като внимателно ги свийте в коленете към коремчето и задръжте за по няколко секунди. След това обърнете детето по корем и продължете с масаж на гърба. Нека движенията започнат от раменете,  завършете с краката.
Не пропускайте в края на всеки масаж  да завършите с нежна целувка.

Масажирайки детето си, вие изразявате любовта си към него чрез докосване, а то макар и да не може да ви отвърне по същия начин, осъзнава тази любов и скоро ще започне да я изразява по свой собствен начин, който ще ви направи истински щастливи.

 

aroma-0-plus_web
Масажното олио Здраве бебе е специално формулирано за новородени бебета. Съдържа бадемово масло, сусамово масло и витамин Е. Масажното олио омекотява и подхранва кожата, предпазва я от изсушаване и поддържа нейната еластичност. Олиото улеснява масажа, успокоява и подготвя бебето за сън.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,833 преглеждания

Comments are closed.