Мариновани патладжани с рикота и босилек
Италианската кухня… какво да кажем за нея, освен, че е една от ако не и най-вкусната на света. Затова днес открихме за вас една лека домашна рецепта за антипасти – ястието, което италианците сервират след гризините и брускетите и преди пастата. Това са леки хапки, които могат да послужат за основно ястие в горещите летни дни или като хапки, правещи компания на бутилка бяло вино или розе.
Какво ни е необходимо?
2 патладжана
6 скилидки чесън
1 малка връзка магданоз (около 15 стръка)
сол
пипер
студено пресован зехтин
250 г рикота
Свеж босилек
Приготвяне
- Измийте патладжаните и махнете дръжките им. Махнете малко от кората в двата края на зеленчука и след това го нарежете на филии с дебелина 3-5 мм.
- Постелете тавата за печене с хартия за печене и я напръскайте с малко зехтин.
- Подредете филийките патладжан. Леко ги намажете със зехтин и поръсете със сол и пипер.
- Печете патладжана на фурна (на горна решетка във фурната) за около 10 минути и след това обърнете филиите, за да се запекат и от обратната страна. АКо трябва ги напръскайте допълнително със зехтин.
- Оставете ги да се охладят след печенето.
- В съд, който се затваря плътно с капа поставете 2 парчета патладжан и ги поръсете с нарязания на парчета чесън, магданоз. Върху тя поставете други 2 парчета патладжан и повторете. Подредете така всичките парчета патладжан.
- Залейте всичко със зехтина и оставете да престои така за около 24 часа.
- Смесете рикотата с босилека 9нарязан на ситно), сол и пипер.
- Отцедете патладжаните от маринатата и ги подредете на поднос. В единият край на всяка филийка патладжан поставете по 1 лъжица от рикотата с подправките. Навийте на руло и закрепете рулото с клечка.
- Поставете всичко в красива чиния и хапките са готови за сервиране.
Още рецепти:
Класическата рецепта за песто дженовезе
Свежи смокини, пълнени с мед и сирене
Салата от спанак, фета и кедрови ядки
4,397 преглеждания