• No categories

Класическата рецепта за песто дженовезе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

slide-pesto_450

Песто дженовезе произхожда от областта Лигурия в Италия – кръстопът и сборен пункт на много култури още от древността. Лигурия се намира на морето, а още в миналото там е имало голямо пристанище, където спират кораби от цял свят.Ето защо рецептата на песто дженовезе включва в себе си толкова различни елементи – босилек и зехтин от Италия, кедрови ядки от Индия, сол от морето….

Всеки дом и всяка домакиня приготвя пестото по свой начин, ето защо няма една единствена оригинална рецепта за този вкусен сос, но ако искаме да приготвим класическото песто, то трябва да съдържа следните съставки:


Продукти:

100 г. студено пресован зехтин (за предпочитане от областта Лигурия, където е родното място на песто дженовезе).

30 г. сирене пекорино романо, настръгано

78-80 г. пармиджано реджано, настъргано

50 г. свежи листа от босилек

15 г. кедрови ядки

2 скилидки чесън

Едра морска сол

Приготвяне:

Класическата стара рецепта за приготвяне на песто дженовезе препоръчва използването на мраморна купа, в която да се смесят, стрият и хомогенизират всички съставки.

pesto_alla_genovese_seq_1

Първо се поставят двете скилидки чесън с малко кристали сол и всичко се стрива в купата с помощта на дървена бъркалка. След като се стрие добре чесъна и солта, се взема малка част от босилека и ги се поставя в купата. Отново се добавят няколко кристала сол. Стрива се внимателно с помощта на въртеливи движения. Така на малки порции се стрива целия босилек.

pesto_alla_genovese_seq_2

Когато целият босилек е стрит  в купата, е време да се добавят кедровите ядки. Стриваме и тях. 

pesto_alla_genovese_seq_3

Когато кедровите ядки са стрити на дребни частици и са добре смесени с останалите продукти, добавяме първото сирене с малко зехтин.След това добавяме и другото сирене с остатъка от зехтина. Всичко се бърка и стрива внимателно, докато добие една гладка консистения.

pesto_alla_genovese_seq_4

Готовото песто се оставя за малко в хладилника и е готово за употреба- върху брускети, като дип за различни гризини или върху топла и вкусна паста.

 

Рецепта и снимки: http://ricette.giallozafferano.it


Още вкусни рецепти:

 nettle_pasta  Паста с коприва

lazanya-1  Перфектната домашна лазаня

lazanq%20boloneze  Любимата лазаня „Болонезе”

makaroni-s-gabi  Паста с гъби на фурна

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

42,307 преглеждания

Comments are closed.