Лечение на детската хрема с домашни средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

624-400-dete-nastinka-kihavica

Течащият нос и хремата сякаш не подминават никое дете, особено с идването на есенно-зимния сезон. Добре е да знаем, че хремата е ранен сигнал, че детето ни е хванало някакъв вирус. Чрез нея организмът се опитва да задържи инфекцията в носа и да не й позволи да слезе към дихателните пътища.

Обикновено в началния етап на хремата секретът, който се отделя от носа, е воднист и бистър, а ако не се вземат мерки, става гъст и жълтеникав, което може да се дължи на последвала бактериална инфекция. Ето защо е добре хремата да се овладее още в ранен стадий. Има ли обаче как да стане това с домашни средства, без съдосвиващи капки и вредни медикаменти?

1. Морска сол
На пазара се продават най-различни спрейове за нос, съдържащи морска вода. Ако обаче не разполагате с такъв спрей, можете да си приготвите сами като разтворите в чаша обикновена чешмяна вода една чаена лъжичка морска сол. От този разтвор във всяка ноздра през половин час се капят по 3-4 капки. Хубавото при капките с морска сол е, че могат да се прилагат и при много малки деца, дори и при бебета.

Морската сол или физиологичният разтвор са много важни при превенцията на хремата, което означава, че е добре да се използват всекидневно с цел да се предпази детето.

2. Клеева тинктура
Уникалните съставки на пчелния клей, наричан още прополис, вече са безспорно доказани. Освен като имуностимулант, естествен антибиотик и антиоксидант, пчелният клей може да се използва и за направата на капки за нос. За целта се използва клеева тикнтура, която се продава в аптеките. В 10 мл физиологичен разтвор се слагат 5 капки клеева тинктура. С така приготвения разтвор се накапва по 3-4 капки в ноздра през половин – един час.

3. Отвара от лайка
В 100 мл. вода се слага една супена лъжица лайка и се вари 20 минути. Прецежда се, оставя се да изстине и се добавят 2 супени лъжици зехтин. От тази отвара в носа се капят по 3-4 капки във всяка ноздра 3-4 пъти на ден. Дава добър ефект при течащ или запушен нос.

4. Топъл компрес
Можете да поставите затоплена кърпа или кърпа, намокрена с топла вода върху зоната около скулите и челото. Това ще помогне на синусите да се отпушат и ще облекчи симптомите на течащия нос.

5. Намазване на скулите с мед
В народната медицина медът се използва с най-различни цели. Той е чудесно средство при течащ нос и продължителна хрема. При възрастните може да се пеилага като се поставя директно в синусите, което има ефект и срещу упорит синузит. За децата обаче това крие риск от неприятни алергични реакции. Ето защо използването на меда може да стане чрез намазване на скулите и челото, което ще облекчи симптомите при хрема и ще помогне за преодоляването на инфекцията.

 

Прочетете още:

7 лечебни храни при настинка и грип

Кърмене при настинка и грип

Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

110,459 преглеждания

Comments are closed.