Кърмене на недоносеното бебе – книжка за родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nedonoseno-bebe

Много майки на преждевременно родени бебета се питат: „Мога ли да кърмя недоносеното си бебе“

Отговорът е: “Не само, че можете, но е и от голямо значение за здравето и правилното развитие на вашето бебе.”

Това съветват здравните специалисти. С помощта на мобилния екип на фондация „За Нашите Деца“, тази практика ежедневно се насърчава  сред майките в неонатологичното отделение на болниците Първа МБАЛ и СБАЛДБ „Проф. Д-р Иван Митев“ в гр. София, както и УМБАЛ-Пловдив.  Експертите съдействат на майките, които под натиска на хормонални промени, е възможно да не са в състояние да вземат информирано решение, а на практика това е решаващият момент – преди да поискат от онези „магически хапчета“, които завинаги ще спрат кърмата им. Специалистите са винаги на разположение да ги свържат със консултант по кърмене, който да им обясни всичко, което трябва да знаят за кърменето на недоносеното бебе, което е дори още по-крехко от бебето, родено навреме.

Именно за тези специални майки, на специалните бебета е създадена и книгата „Кърмене на недоносеното бебе – книжка за родители“. Тя е плод на съвместната работа на фондация фондация “За Нашите Деца”фондация „Нашите недоносени деца“ и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Книгата се предоставя безвъзмездно на семействата, в които е родено недоносено бебе. Изданието съдържа полезни съвети и насоки и най-вече дава отговора на въпроса „Защо е полезно да кърмя недоносеното си бебе“?

Защо кърменето е важно?

Храненето на недоносените деца е най-добре да става с майчина кърма, защото тя укрепва здравето им и подпомага правилното развитие. Кърмата на майката с недоносено бебе има различен състав от този при доносеното бебе. Тя е особено богата на протеини, съдържа и липаза, ензим, който стимулира усвояването на мазнините.

Кърмените бебета е по-малко вероятно да развият инфекции, които са често срещани при недоносените бебета, отколкото изкуствено хранените им връстници. Имунните фактори защитават бебето, докато собствената му незряла имунна система се развие достатъчно. Ако храненето не може да се осъществи директно, защото бебето е родено преди 32 г.с. и все още няма развити сукателни рефлекси, специалистите съветват майките да не се отказват, а да предприемат т.н. кенгуру-грижа, която по инициатива на фондация „За Нашите Деца“ и екипът на отделението от няколко месеца насам се практикува активно в неонатологичното отделение на СБАЛДБ „Проф. Д-р Иван Митев“ в гр. София. Наричана още контакт „кожа-до-кожа“, тя дава възможност на бебето да прекарва максимално дълго време върху тялото на майката. Освен поддържане на телесната температура, тя е „заместител на утробата“. Децата, които се носят по този начин, се научават да сучат по-често и по-добре, растат и съзряват по-бързо.

Книжката „Кърмене на недоносеното бебе“ съдържа тези и още много други полезни практически насоки, които да подкрепят майките и татковците на недоносените бебета през времето, когато децата им са далеч от тях, в неонатологичното отделение.

Можете да изтеглите книгата безплатно от ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,329 преглеждания

Comments are closed.