Агенцията по храните опроверга твърдението, че българското месо е пълно с антибиотици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Месо, антибиотици

Твърдението, че фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай” е невярно, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Реакцията на БАБХ е провокирана от изнесените данни от доклада на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), според които България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите – със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло.

Данните на европейската агенция за продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави са за 2015 г. Те провокираха въпросите дали у нас има прекомерна употреба на антибиотици при отглеждането на животни и има ли риск за здравето на потребителите.

От Агенцията по храните заявяват, че от 2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотици като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева толерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи. Лицензирането за употреба, търговията, съхранението и прилагането на ветеринарно медицински препарати, в това число и антимикробни, са обект на постоянен контрол от БАБХ, твърдят от агенцията.

За 2015 г., 2016 г. и до края на месец септември 2017 г. са извършени изпитвания за остатъци от антибактериални субстанции – антибиотици, сулфонамиди и кинолони. Изследвано е месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици, от зайци. Изследвани са също мляко, яйца, мед и аквакултури.

През 2015 г. са изпитани общо 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, показала наличие на сулфатиазол. През 2016 г. са изпитани общо 521 проби. Констатирани са три несъответстващи проби патешко месо, показали наличие на тетрациклин. По всички случаи са проведени разследвания и са предприети съответните административни мерки, твърдят от Агенцията по храните.

През 2017 г. до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.

От Агенцията по безопасност на храните са категорични, че предлаганите на пазара у нас храни от животински произход са безопасни за консумация.

източник: dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,669 преглеждания

Comments are closed.