Алкохолът, кърменето и развитието на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kurmene-i-alkohol

Употребата на спиртни напитки от кърмещите жени води до затруднения в развитието на нервната система и мозъка при децата. Това са установили учени от университета Маккуори в Сидни, Австралия.

Данните са от започнало през 2004 година изследване на повече от над 5000 деца и майките им. Сред жените било извършено допитване, за да се разбере дали са консумирали алкохол, докато са кърмели децата си. Умственото развитие на децата било преценявано веднъж на всеки две години.

Учените доказват, че количеството алкохол, прието от майките в периода на кърмене е пряко свързано с нарушените умствени способности на децата в предучилищна възраст. Специалистите предполагат, че алкохолът може да промени състава на майчината кърма, предизвиквайки витаминен дефицит, като  същевременно алкохолът най-вероятно уврежда пряко мозъчните клетки и влияе върху цикъла сън-бодърстване. По отношение на тютюнопушенето учените не са толкова категорични, но е много вероятно в периода на кърмене и то да повлияе в негативен смисъл върху умственото и физическо развитието на детето. На базата на своите изследвания, учените настойчиво съветват майките-кърмачки да се въздържат от консумацията на алкохол и употребата на цигарени изделия през кърмаческия период, в името на това да имат физически здрави и умствено добре развити деца в бъдеще.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,438 преглеждания

Comments are closed.