• No categories

Кой ще кацне на коледната трапеза – пуйка, патица или просто пиле

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

turkey with cabbage


Коледната трапеза е богата и пищна и по традиция на нея присъства някое пернато. Дали ще е пуйка, патица или обикновено пиле, е без значение. Важно е да го приготвим с мерак, да е лесно за изпълнение и да е вкусно.

Затова е нашата коледна рецепта за пълнена птица е следната:

1 пиле
(патица или пуйка – според птицата, съобразете количеството на плънката)
1 глава лук
50 г краве масло
100 г ориз
100 гр. гъби
500 гр. пилешки дробчета
700-800 гр. кисело зеле
50 г краве масло
1 стрък праз лук
червен пипер
черен пипер – смлян и на зърна
кимион
джоджен
бульон – гъбен или пилешки

Нарежете зелето на ситно и го зодушете в малко мазнина заедно със зърната черен пипер. След като поомекне добавете ситно нарязания праз, лук и предварително и отделно задушените гъби и дробчета. Накрая добавете ориза и разбъркайте сместа добре. Подправете с изброените подправки и налейте малко готов бульон.

С така приготвената смес напълнете избраната от вас птица и зашийте с игла и конец отвора.

Опечете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна за около час и половина, кота след 10-тата минута намалите температурата до 150 градуса.

След като изпечете пилето, го извадете от тавичката и в същата мазнина запечете киселото зеле, смесено с каквото количество е останало от плънката. Печете докато зелето е напълно готово. Обикновено са достатъчни около 30 минути на 180 градуса. Накрая върнете пилето при зелето, запечете ги заедно за още 10 минути и сервирайте ястието топло и заедно с тавичката на празничната трапеза в компанията на любимоо ви вино.

Весели празници!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,217 преглеждания

Comments are closed.