Колко месо ще има в кренвиршите?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Месо, антибиотици

Нови стандарти за храните ще определят колко най-малко от даден продукт трябва да бъде вложен при производството на някои традиционни за трапезата ни месни и млечни продукти. Те ще посочват какво да е минималното съдържание на основните съставки, за да се гарантира качеството им.

Новите правила трябва да сложат край на двойния стандарт при храните у нас и в Западна Европа. С тях държавата ще задължи преработвателите и производителите да влагат минимални количества месо в колбасите, мляко в сиренето и кашкавала и плодов сок в безалкохолните напитки.

По думите на Димитър Димитров от Министерство на земеделието и храните: „Когато един продукт се пуска под наименованието кренвирш, всеки производител трябва да осигури минимално съдържание на определен вид месо, мазнини, сол и т.н.”

Към настоящият момент минимални изисквания за съдържанието на определени продукти има единствено за месните продукти със стандарт „Стара планина” и млечните продукти по БДС, но идеята е стандарти да има за всички продукти.

Стандарт ще има и за сиренето, кашкавала и киселото мляко. Те трябва да са направени от 100 % мляко.

За шоколада и шоколадовите изделия в момента действат общоевропейски изисквания и нов стандарт не се предвижда.

Държавните институции изготвят пълен списък на храните, за които съвсем скоро ще влязат в сила новите стандарти.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,563 преглеждания

Comments are closed.