Родители подадоха жалба до прокуратурата заради приема в първи клас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_uchenici-299x199.jpgРодителите подозират, че са извършвани масови злоупотреби при кандидатстването на децата за първи клас. Това е и причината те да атакуват приема в първи клас в едно столично училище пред главния прокурор Сотир Цацаров.

Според родителите проблемът идва от новите единни критерии за прием в училищата в София, които Столична община въведе в началото на годината. Досега всяко училище еднолично определяше критериите за кандидатстване. Сега обаче водещо е местоживеенето, следвано от местоработата на родителите.

Въпреки това  десетки деца, живеещи на метри от оградата на столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране. Подозренията са, че много от родителите на приетите деца са променили адреса си непосредствено преди кандидатстването.

Според недоволните родители злоупотреби има и с документите, удостоверяващи месторабота в района на училището – критерий, който също носи много точки.

Директорът на 51-во училище Александър Александров потвърди, че тази година има около 40 деца с адресна регистрация в района, направена преди няколко месеца.

Затова родителите подадоха жалба до прокуратурата с настояване за пълна проверка.  Подобни сигнали имаше и за други столични училища, сред които е и 73-то.

Отговорът на общината е, че всеки документ може да бъде фалшифициран, но имало и пропуски в наредбата на Министерството на образованието и науката.

Заместник-кметът на София е обяснил, че критериите за класиране в столицата няма шанс да работят ефективно, тъй като градът има особена специфика по отношение на проблемите със структурата на населението. Очаква се свикването на работна група, която да промени тези критерии. До момента обаче среща с новият министър на образованието не е насрочвана.

източник: nova.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,871 преглеждания

Comments are closed.