Кога и защо децата се срамуват

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_307192655

Разрешаване на проблема

Как трябва да се постъпи

Създайте обстановка, свободна от обвинения и срам

Когато детето ви почувства, че може да сбърка, без да бъде обвинено за това, или пък да изпита срам, то по-лесно би преодоляло стеснителността си. Ако разлее млякото си, просто кажете: „Няма страшно. Сега ще го почистим заедно“ и действително му дайте възможност да участва в процеса на почистване.

Упражнявайте се в отговаряне на въпроси

Ако детето ви изпадне в състояние на срам, вероятно то ви подсказва, че иска да бъде научено как да отговаря на въпроси. Прибягвайте до тази стратегия докато шофирате например, или докато се къпете във ваната. Кажете: „Когато някой те попита за името ти, отговори „Стийв“. Така хората ще знаят кой си. Хайде сега да се упражним. Аз ще те попитам „Как се казваш?“, а и какво ще ми отговориш?“ Разигравайте този диалог по няколко пъти на ден, докато „Стийв“ се превърне в автоматична реакция.

Правете упражнения със семейството и приятелите си

Дайте на детето си възможност да участва в разговори. Например кажете: „Какво ще кажеш да хапнем пица довечера?“, или „Разкажи на Джони какво видя в зоологическата градина днес“.

Потърсете професионална помощ при нужда

Ако срамежливостта и стеснителността се намесват в щастието на детето ви, ако го държат настрана от определени социални дейности и ако го натъжават, задължително потърсете помощ от квалифициран персонал.

Какво не трябва да се прави

Не го унижавайте или наказвайте

Дори ако самите вие се чувствате объркани от срамежливостта на детето ви, опитите ви да го унижите или накажете само ще го обезкуражи да проявява някаква социална активност. Ако се опитате пък да се извинявате пред останалите с реплики от типа на „срамежливото ми детенце“ или „тя се притеснява да говори“, само ще задълбочите страха ми от останалите.

Не го молете

Въпреки че е възможно да сте твърде изкушени да молите детето „да отвърне нещо на симпатичната леличка“, ако сторите това, само ще влеете нова сила в заинатяването му и ще поощрите отказа му да се интегрира и в бъдеще.

Избягвайте да го квалифицирате

Извиненията ви пред семейството и приятелите, в които фигурират думи като „срамежлив“ и „притеснителен“, ще подскажат на детето ви единствено, че е добре да поддържа този имидж и ще го обезкуражат да се опитва да се държи по-различно в бъдеще.

Откъс от книгата  „Как без крясъци и шамари да приучим детето на дисциплина“
Автори: Джери Уайкоф и Барбара Юнел

Издателство: Колибри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

38,807 преглеждания

Comments are closed.