Какви промени могат да настъпят с кожата след раждането?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Точно както по време на бременност, така и след раждане могат да се появяват различни промени в кожата. За щастие някои отминават сами, а други се третират лесно, затова няма място за притеснение. Нека разгледаме най-често срещаните състояния, предизвикващи редица въпроси.

makeup2_480_320

Стрии

Започваме с най-популярния проблем на дамите, току-що станали майки. Засягайки близо 90% от тях, стриите са вид белези, които при поява са червени, но с времето избледняват. По време на бременност интензивната употреба на хидратиращи кремове и олиа може да спомогне за предотвратяване на това състояние. Различни компании предлагат множество видове, като повечето от тях обхващат и периода след раждането, подпомагайки възстановяването на епидермиса. При по-обострени случаи се посъветвайте с дерматолог, който да предпише лечение конкретно за вас. Съществуват също така лазерни процедури, които успешно се справят със стриите и някои от тях могат да бъдат приложени, дори докато кърмите.

Мелазма


Това е състояние на хиперпигментация, което се появява поради увеличено производство на меланин, дължащо се на комбинация от генетични и хормонални фактори, както и излагане на слънце. Среща се по-често при светла кожа, но това в никакъв случай не означава, че по-тъмната е защитена. Тези петна най-често се появяват върху лицето, в областта на челюстта, бузите, челото и над горната устна. Хиперпигментацията се контролира най-добре чрез избягване на слънчевите лъчи и използването на ефективна слънцезащита, която можете да откриете тук: https://makeup.bg/brand/30457/.

makeup1_480_320

Акне

Причинено от възпаление на мастните жлези, акнето може да се влоши от хормоналните промени. В повечето случаи, то се изчиства в рамките на няколко седмици или месеца, но е добре да потърсите медицински съвет за третирането му, за да избегнете риска от поява на белези. Има определени локални лечения, които могат да се практикуват дори при кърмене, с които е запознат вашият дерматолог.

Дерматит/екзема

Дерматитът и екземата са често срещани състояния, които за щастие не са инфекциозни и не биха се разпространили върху вашето дете. Обикновено се появяват при по-чувствителна кожа. При млади майки се наблюдава тенденция за развитие, поради твърде честия контакт с вода и регулярното миене на ръце.

Използвайте овлажняващи кремове, за да успокоите сухата и раздразнена кожа. Изберете по-нежен сапун и не забравяйте да хидратирате зоните, дори когато кожният обрив се е успокоил. При влошено състояние, не се колебайте да потърсите дерматолога си, който ще назначи персонално лечение.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,130 преглеждания

Comments are closed.