Как да се храните докато кърмите?
Храната на кърмещите жени трябва да питателна, добре балансирана и разнородна и в никакъв случай не трябва да е в количества за двама.
Основните методи на приготвяне на храните са варене, печене е задушаване.
Основното правило е: умереност, тъй като големи количества от дадена храна, приета наведнъж може да се отрази негативно върху детето чрез кърмата и дори да предизвика колики или алергична реакция в неговия организъм.
Правилният баланс между количеството на протеините, мазнините и въглехидратите е ключът към добро здраве както на майката, така и на бебето.
Протеинът е основният строителен материал за тялото, най-схематично казано и ще си го набавите чрез месо без тлъстини, риба, сирене, мляко и млечни продукти, соя и зърнени култури.
Мазнините от животински произход се съдържат сметановото масло, морската риба и месото, повечето млечни продукти.
Мазнините от растителен произход са в растителните масла – зехтин, слънчогледово, сусамово, ленено. Зехтинът е най-препоръчваното растително масло за сурова консумация.
Полезните въглехидрати се съдържат в ориза, пшеницата,зърнените храни, тестените изделия от тях, макароните.
Когато кърмите забравете за следните продукти:
Алкохолни напитки, включително бира, която, бабите обичат да твърдят, увеличавала лактацията.
Продукти, които повишават вероятността от появата на колики при бебето (боб, грах, леща, черен или пълнозърнест хляб, зеле, гъби, листни зеленчуци).
Продукти, съдържащи кофеин (кафе, силен черен чай, какао, кока-кола, енергийни напитки). Тези продукти биха повлияли негативно върху нервната и сърдечно-съдовата система на бебето.
Продукти, които имат разхлабващо действие – пъпеши, краставици, грозде, сливи, смокини.
Храни, които могат да предизвикат алергична реакция са соковете от кутия, прясното мляко, яйца, мед и ядки.
Избягвайте и някои продукти, които биха променили вкуса на кърмата – пресния лук и чесън.
Не се препоръчват консервирани меса, риби, кисели краставички и туршии, които са прекалено пикантни и солени.
Избягвайге кетчуп, горчица и майонеза.
Газирани напитки.
Спокойно можете да се храните с:
Когато хапвате за първи път след като сте родили зърнени закуски или каши, пригответе ги с вода, можете да добавите малко масло и сушени плодове за сладост. След една седмица постепенно можете да добавите мляко.
Постно телешко, заешко, пилешко и пуешко месо. След няколко седмици можете да добавите риба като е препоръчително да следите да промени по кожата на бебето. (възможна е алергична реакция)
Продуктите се приготвят на пара, скара или се варят.
Можете спокойно са хапвате макаронени изделия от твърда пшеница.
От млечните продукти заложете на кисело мляко, сирене, нискомаслена извара.
Пълномасленото прясно мляко може да предизвика алергии при децата, както и подуване на коремчето, затова по-добре се въздържайте от консумацията му.
Зеленчуци, сурови, задушени и варени броколи, картофи, тикви, краставици. Ярки зеленчуци (моркови, тиква, домати) се въвеждат в диетата постепенно, един по един, като е необходимо да се следи за реакцията на детския организъм.
Плодове: ябълки (за предпочитане печени), круши, банани.
Различните бисквити, конфитюр, бонбони са позволени, но в ограничено количество.
С какво да се храните непосредствено след раждането:
В първите няколко дни след раждането трябва да се следва хипоалергенна диета.
За този период идеални са зърнените храни – пшеница, елда.
Малки количества нискомаслено сирене.
Пуешко месо, кисело мляко, зелен чай, минерална вода, но не газирана.
Кисело мляко.
През втората седмица можете постепенно да разширите диета си с:
Варени и печени зеленчуци – карфиол, картофи, броколи, тиквички. Зеленчукови супи.
Плодовете се въвеждат постепенно, по едни плод от вид на всеки 3-4 дни. Може да си приготвяте компот от сушени плодове.
Варено или задушено месо – телешко, заешко, пилешко.
Чудесна храна за този период е нискомаслената извара.
33,223 преглеждания