Как да разберем възможно най-рано, че детето ни има проблеми със слуха

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Спящи еднорози

От правилното развитие на слуха на детето зависи развитието на речта в бъдеще.

За какво е важно да наблюдаваме бебето през първите месеци от живота му, за да сме сигурни, че то чува добре.

Преди да се роди, всяко бебе е потопено в околоплодна течност, но въпреки това то чува гласовете на своите родители. Това е най-вероятната причина, че когато чуе тези гласове след като вече се е родило, детето се успокоява.

Основното, което се случва през първата година от живота на детето е, че неговият слух се изостря със всеки изминал ден. През този период бебето се научава да се ориентира в пространството и за това откъде идва даден звук и това лесно може да се види, защото то започва да върти главата си по посоката, от която идва съответния звук.

Но, когато едно малко дете има проблеми със слуха, това не е така.

Как да разберем възможно най-рано, че детето ни има проблеми със слуха?

Най-честата причина за нарушенията със слуха при децата е генетична. Други причини за вторична загуба на слуха при малките деца са недоносеност, рубеола или цитомегаловирус, прекарани от майката по време на бременност.Отговорни фактори да нарушен слух при кърмачето могат да са и някои хронични и ненавременно диагностицирани ушни инфекции, които са причина за постепенната загуба на слух.

Нарушенията на слуха е един от най-честите вродени дефекти в световен мащаб.

Ако сте родител, който има съмнения, че нещо със слуха на детето не е наред, не се колебайте и не отлагайте консултация със специалист, тъй като ранната диагностика е от огромно значение за нервно-психическото развитие на детето.

Добрата новина е, че вече има достатъчно надеждна и добра терапия и апаратура дори за съвсем малки бебета.

Личният лекар е човекът, който може да ни насочи към специалист или клиниката, където да се извърши скрининг на слуха на бебето. Тестовете са безболезнени и бързи и обикновено се извършват докато бебето спи.

Как да се ориентирате сами, че слухът на бебето е в нормални граници?

На 2-3 седмици

Ако бебето се събужда, стряска си и плаче при внезапно позвъняване на телефона, а след като чуе гласа ви, рязко спира да плаче.

На 1 месец

Бебето върти главичката си по посоката от която идва звука. Понякога е възможно бебето да реагира по време на кърмете, ако майката говори. То може да мига учестено, да набръчква чело, да стиска юмручета.

На 2-3 месеца

Бебето следи длънкалката, с която се опитвате да му привлечете вниманието. Реагира, ако на входната врата се позвъни, а също и на гласовете на хората, които се грижат за него.

На 3-5 месеца

На тази възраст бебето се обръща по посоката на звука и е способно да различава интонации.

На 6-8 месеца

Детето започва да се опитва да срича – „ма“; „та“; „па“, а също и да повтаря звуци, изречени от възрастите.

На 9-12 месеца

На тази възраст, детето, което няма проблеми със слуха произнася първите си думички. Демонстрира готовност за изпълнява елементарни заръки.

Основният стимул за развитието на слуха и речта на малкото дете е човешкият глас, така че родителите трябва да говорят повече с бебето, да му пеят, да му четат стихчета и приказки. Освен това децата обичат да чуват шумоленето на хартия. Затова е добре да отделяте време за подобни занимания. Детето с нормално развит слух веднага ще насочи вниманието си към тези звуци. Дори да не разполагате със специална играчка издаваща подобни звуци, просто вземете една хартиена торбичка или лист хартия, нарежете ги на ивици, прикрепете ги към гумено ластиче и внимателно го закачете за крачето на бебето. Когато то рита ще произвежда звуци, а това ще го накара да се движи още повече, така че да опознае източника на звуците по-детайлно и от близо.

Родителите е добре да знаят, че колкото по-рано установят наличието на някои симптоми или признаци за нарушения в слуха, толкова по-рано може да вземат мерки и да започнат лечение, а това увеличава шансовете детето да чува добре в следващия период от своето развитие.

По материали от www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,719 преглеждания

Comments are closed.