Как да промените живота си към по-добро само за един месец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
change your life

Този план включва подробни указания как да промените живота си към по-добро седмица по седмица само за един месец. Основното в него са три задачи на седмица, четири поредни седмици. Идеално би било да продължите да ги следвате  и след това, но какво ще изберете след края на този месец е ваше решение.

Седмица Първа: Прочистете ума и тялото

Когато говорим за промяна и прочистване на ума и тялото, на първо място трябва да променим мисленето си относно часа, в който ще ставаме. Ако досега сме правили това след 8-9 часа сутрин, добре е да пренастроим биологичния си часовник и да започнем да ставаме рано, най-добре около 6 часа.

Ранно ставане: То ще ви помогне да имате достатъчно време само за себе си. С удоволствие ще откриете, че това е време само за вас самите. Сутрешните минути са тихи и спокойни, а вашият ум е в състояние трезво и аналитично да подреди плана за целия ви ден. В тези ранни часове на деня няма какво да ви разсейва, най-малкото, защото всички останали все още спят.

Това е идеалното време за сутрешна гимнастика, която ще ви подготви физически да понесете предизвикателствата на предстоящия ден. Усещането, че ви се спи или не ви се става не е задължително индикация, че сте преуморени, това може да е и белег, че просто не искате да живеете собствения си живот. Ако превъзмогнете депресиращата мисъл, че всеки ден е един и същ и няма какво интересно да ви се случи, скоро ще осъзнаете, че всеки ден е уникален и неповторим сам по себе си и очакването на нещо различно, ще ви донесе именно нещо ново, интересно и вълнуващо. Ако мислите ви са насочени в очакването му, ранното ставане не би било никакъв проблем за вас.

По-добро хранене: Предстоящите промени ще изискват много енергия от вас. Затова най-добре забравете за алкохол, цигари, тежки и мазни или иначе казано нездравословни храни. Всеки има своите слабости, но е добре да ги преодолява в името на по-добрия си живот. Не е нужно да се впускате в крайни диети, достатъчно е да изключите нездравословните храни, газираните напитки, да намалите размера на порциите, да не се храните късно вечер и непосредствено преди лягане. Чудесно би било да се вслушвате в сигналите на собственото си тяло. Наблегнете на домашно приготвената свежа храна, по-малко месо и достатъчно движение и ще усетите прилив на енергия.

Повече спорт:  Физическата активност е ключът към здраве, добър тонус, но и към духовна жизненост и устойчивост. Какво ще изберете, за да повишите физическата си активност зависи единствено от вас – фитнес, йога, танци, плуване, джогинг. Важно е заниманията да ви носят удоволствие и да ви помагат да се чувствате в добра форма. Можете да пренебрегнете асансьора, което е още едно добро упражнение за тялото ви, при това напълно безплатно.

Седмица Втора: Поставете личния си живот на първо място

За да постигнете това е нужно да изхвърлите всичко излишно и да въведете идеален ред във всеки ъгъл в дома си. Дори най-малките пространства на нощните шкафчета и чекмеджета сложете в ред, защото всяко пространство, изпълнено с хаос отнема от вашата енергия.
Всичко, което не използвате, дрехите, които не носите – подарете или изхвърлете и оставете единствено онези, от които действително имате нужда и които ви носят радост и ви правят щастливи. Отървете се без колебание от всички онези подаръци от хора, с които вече не се виждате или сте се разделили. Когато приключите ще осъзнаете, колко по-лесно дишате, колко по-добре се чувствате!

Изпълнете всичките поети ангажименти към вашите бизнес партньори или работодатели, научете езика, който цял живот сте мечтали да говорите, посетете приятели или роднини, които не сте виждали от години и не преписвайте задачите от новогодишния си списък в този за следващата нова година.

Припомнете си обещанията, които сте направили и намерете начин да ги изпълните, ако не можете – не ги прехвърляйте напред във времето, а просто забравете за тях. Правете това, което трябва, без да се терзаете от чувство за неизпълнени задължения и разочарования от себе си.

Подредете социалния си живот. Изключете всички онези взаимоотношения, които смятате, че ви дърпат назад и ви карат да се чувствате потиснати и угнетени. Не се чувствайте длъжни да контактувате с хора, които ви затрупват с отрицателна енергия, с негативни мисли и безперспективни планове. Избягвайте онези, които са прекалено арогантни и хора, с които очевидно не ви свързва нищо. Научете се да казвате „НЕ“ и да ходите пеша.

Понякога си позволявайте да сте неблагодарни, невъзпитани и дори малко откачени, нищо, че околните може би ще останат озадачени. Ако това ви помага да се чувствате свободни и щастливи – защо не!?  Но никога не забравяйте да се отнасяте с уважение към семейството си, към родителите си дори тогава, когато отношенията ви са обтегнати или изглеждат невъзможни.

Седмица Трета: Направете си планове,  поставете си цели и си позволете да мечтаете

Планирането на задълженията у дома, на работа, в училище задължително трябва да бъде редувано с планиране и на свободното време, в което да се забавлявате и отпускате, да се видите с приятели, роднини и не на последно място – планирайте време за себе си. Когато го правите не забравяйте да си напишете срокове, както и механизмите, по които ще постигнете целта си. Ако си представите плановете си като книга, напишете й съдържание – така много по-лесно ще следвате и ще постигнете плана си.

Направете си списък с мечти и впишете в него дори най-невъзможните. Правете това упражнение редовно, независимо колко нелепи и дори невъзможни могат да ви се сторят мечтите ви. Не обръщайте внимание на гласа на разума, който от време на време ще се опитва да ви връща на земята със замах, просто си представяйте, че имате времето, парите, възможностите и таланта да осъществите дори най-щурите си намерения. Ще останете удивени, че един ден някое от тези желания ще се превърне в реалност.

Правете си дневни планове. Всяка вечер си пишете план за следващия ден. Дали планът ви ще е подробен или съвсем схематичен е без значение, важно е да имате ясна визия за деня си и да я следвате без значение какво мислят хората около вас. Това ще повиши вашата продуктивност.

Седмица Четвърта: Разширете хоризонта си

Опитайте се да живеете по различен начин от досегашния. Дори и най-малките и незначителни на пръв поглед неща могат да имат невероятен ефект. Започнете с промяна на маршрута ви до работа. Купете си сутрешното кафе от някое кафене, в което не сте влизали никога досега.  Напазарувайте от някой скъп магазин. Скочете с бънджи, полетете с парапланер.  Направете нещо, което не сте правили никога през живота си. Това ще ви помогне да излезете от познатия ви и утъпкан път, да излезете от зоната си на комфорт и без да усетите ще установите, че сте успели да извървите всички стъпки, които преди сте се страхували да предприемете.

Погледнете смело страховете си и им се противопоставете. Ако ви е страх от високо, скочете с парашут, ако шефът ви предизвиква стрес, насрочете си среща с него и му представете новия си проект.

Позволете си почивка. Светът няма да свърши без вас. Излезте от офиса, изключете телефона си, забравете за Wi-Fi връзката и посветете малко време на самия себе си Самовглъбете се, за да получите обратна връзка от собствената си личност. Направете равносметка на изминалия период от време и се опитайте да погледнете в бъдещето си.

В края на този първи месец от новия ви начин на живот ще откриете, че всеки ден вие сте правили нещо за себе си, ще усетите прилив на енергия и хармония и ще видите светлина в края на тунела. Дори да ви звучи като най-изтърканото клише е точно така и си заслужава да опитате.

източник: brightside.me

автор: Светлана Покревская

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,674 преглеждания

Comments are closed.