Google ще учи децата да програмират чрез интерактивни играчки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
0_0_820_1_70_-News-googlebloks

Има много инициативи, целящи да помогнат на деца по целия свят да се запознаят с концепциите зад програмирането. Те разчитат на редица прости (или не толкова) начини, но малко от тях не е подкрепяна от технологичен гигант като Google.

Сега той започва нова собствена инициатива. Проектът Bloks беше обявен в края на миналия месец и представлява набор от малки блокчета, които могат да бъдат свързвани едно с друго за създаването на различни устройства или логически вериги, които да изпълняват инструкции. Проектът е насочен към деца на пет или повече години, но за момента компанията твърди, че няма планове да влезе като играч на пазара за играчки (макар и чисто образователни). Вместо това тя се надява, че ще намери партньори сред производителите на играчки, които да превърнат проекта в реалност.

Трудностите, с които компаниите, които разработват такива платформи, се сблъскват е, че програмирането притежава редица силно абстрактни концепции, за чието представяне се изискват много време и нов инженерен подход. Според Google проектът Bloks още не е готов за пазара, като до края на тази година ще се проведат редица изследвания на функционалността на „блокчетата“ между родители, учители и компании от бранша.

Това, което Bloks ни показва до момента обаче, е една много гъвкава, добре изработена и привлекателна интерактивна платформа. Тя се състои от блокчета за логика, блокчета сензори и такива с различни компоненти като електро- и сервомотори, както и светодиоди. Те ще могат да се програмират чрез приложение и да извършват различни функции. На представянето на проекта се вижда и че платформата може да комуникира с други устройства чрез Bluetooth и WiFi, но все още няма потребителска версия, която желаещите могат да тестват. Такава се очаква малко по-късно, когато разработката напредне.

източник: www.dnevnik.bg
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,327 преглеждания

Comments are closed.