Как да пазим детската кожа от лятното слънце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
slunchevi izgarianiq

Лятото е любим сезон на всички, но заедно с радостта, която ни носи, то идва и с някои рискове, свързани с кожните изгаряния от прекомерното излагане на слънце. Ето малко повече информация относно това какви рискове крият слънчевите лъчи и как да се предпазим от вредното им въздействие:

Кой е изложен на риск? Колкото по-светла е кожата, толкова по-голяма е опасността. Тъмнокожите хора притежават по-силна естествена защита от слънцето, защото кожата им съдържа меланин – тъмния пигмент в епидермиса,  но те също трябва да проявяват предпазливост. Тъй като кожата на бебетата е по-тънка и по-слабо пигментирана, те също са изложени на риск. Всяко занимание в или близо до водата – седенето до басейна, лежането на плажа, удвоява опасността от слънчеви изгаряния, защото отразяваните от водата слънчеви лъчи поразяват децата точно както и директните.

Когато кожата на детето почервенее или стане твърде топла, вече е прекалено късно да предотвратите слънчевото изгаряне.

На сянка. Първо, предпазвайте детето си от директно излагане на слънце между 10 ч. сутринта и 14 ч. следобед. Тогава слънцето е най-силно и най-опасно. Детето трябва да носи защитни дрехи и шапка. Според едно полезно правило, ако сянката е по-малка от самите вас, слънцето е опасно и може да предизвика изгаряния. Помнете, че ултравиолетовите лъчи могат да увредят очите и кожата дори и в облачни дни. Не забравяйте, че не всички дрехи предпазват от слънчева светлина и че е възможно да изгорите дори през ризата. Водата не блокира слънчевите лъчи, затова трябва да сте много внимателни, докато плувате.

Слънцезащитните кремове са задължителни. Три са ефективните съставки на слънцезащитните кремове: РАВА естерите (естери на парааминобензоната киселина), цинаматите и бензофеноните. Уверете се, че поне една от трите съставки присъства на опаковката. За бебета под шест месеца не се препоръчва употребата на предпазни кремове, защото могат да раздразнят кожата. Най-добре би било те напълно да избягват излагането на слънце.След шестия месец използвайте слънцезащитен крем с фактор поне 15. Това означава, че само една петнадесета част от вредното лъчение прониква до кожата, така че 15 минути излагане на слънце със слънцезащитен крем се равняват на една минута на слънце без крем.

Използвайте крем, който не се отмива от водата. Намажете се щедро поне половин час преди излагането на слънце, като внимавате да покриете всички открити части. Предпазвайте очите. Мажете се с крема често, на около всеки половин час.
 
Откъс от книгата „Грижа за бебето и детето”, Д-р Бенджамин Спок, Д-р Робърт Нийдълман

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,669 преглеждания

Comments are closed.