“Хей, ръчички, хей ги две!” – да научим детето да си мие редовно ръцете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

hands

Все още доста деца започват училище, без да са придобили едно много важно умение – това да измиват своите ръце. Повечето от тях са наясно, че това е нещо важно (защото мама все го повтаря), но го приемат като досадно и неприятно задължение.

1. Забравете за заплахите
Наскоро разговарях с една приятелка, която ми сподели, че обяснила на дъщеря си, че ако не си мие ръцете, ще се разболее. Детето за пореден път не ги измило и след това й казало – „Видя ли? Не се разболях!”

Всякакви заплахи от типа „Ще се разболееш”, „Ако не се миеш, оставаш без вечеря” и т.н., само създават усещането у децата, че миенето на ръце е някакъв вид задължение или наказание. Ето защо, спрете да ги използвате.

2. Направете миенето на ръце забавно и приятно
За да не се стига до момента със заплахите, свършете си работата отрано. За целта превърнете миенето на ръцете в нещо като забавен ритуал. Например, сложете до мивката специално столче за баня, на което детето да се качва тогава, когато е време за миене. Разиграйте действието с някоя кукла или друга играчка – под формата на игра децата най-бързо вникват в заниманието и то започва да им става интересно. Именно по този начин успях да науча моя син да мие редовно ръцете си. Сега той вече е на три и обожава това занимание.

3. Разказвайте истории или приказки
Когато детето е в периода на изграждането на своите хигиенни навици, то се впечатлява от това, което вижда или чува. Всяко филмче, приказка или история, в която героите много обичат заниманието, наречено „миене на ръчички” и го правят с удоволствие и старание, дава пример на вашето мъниче.

4. Давайте личен пример
Ако детето ви вече е овладяло техниката, му обяснете кога е важно да си мием ръцете – след като ходим до тоалетната, преди вечеря, преди да започнем да готвим. И не забравяйте, че детето най-добре се учи не толкова като му обяснявате, а като му давате личен пример.
Покажете му как да си мие ръчичките в мивката. Демонстрирайте му как да пусне хладка вода и как да я спре.

5. Дайте възможност за избор
Попитайте детето си „Ти ли ще се миеш пръв или аз?”, „Ти с жълтата кърпа ли ще се бършеш или с бялата?”, „Какъв сапун предпочиташ – течен или твърд?” Това на практика звучи безсмислено, но всяко занимание, при което малчуганите могат да участват във взимането на решения, ги прави по-заинтересовани и след време то се превръща в приятен навик.

Автор: Ася Георгиева,
„Първите седем”

 

Прочетете също:

Почистването на зъбите – стъпка по стъпка

Приучаването към гърне и естествената бебешка хигиена

Хепатит – 7 начина да предпазим себе си и децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,837 преглеждания

Comments are closed.