Как да оцелеем с децата и половинката под карантина у дома

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

parenting

Вечер, когато си лягам си казвам каква супер мама съм, защото съм успяла криво-ляво да се справя с детето, работата, домакинството, семейството. Истинското предизвикателство започва, обаче, не когато деня е нормален, а когато се налага да прекараме дълго време у дома с най-обичните си. Как се оцелява с децата и съпруга под карантина, споделям в следващите редове.

#1 ОБОСОБЯВАНЕ НА “ЗОНИ”

От миналата седмица със съпругa ми работим от вкъщи. Когато любимото детско гласче се извисява щастливо докато играе на “Peppa Pig” и погрухва шумно със звънък кикот след него. Или си прави упражненията, подскачайки с тежката стъпка на Йети на прага на  земетресение, което да предизвика нов “Big Bang”… е дошъл момента да седнете като семейство и да обрисувате въображаеми зони у дома за различните занимания.

Например, у дома има няколко екзистенциални зони и всеки е дал обещание да ги спазва. Ако обещанието бъде нарушено, нарушителят ще бъде гъделичкан от двамата потърпевши. Така, условно у дома “зонирането” има следния облик: зона за работа, зона за сън, зона за хапване, зона за игра, зона за тренировки.

Разбира се, за всеки родител тоалетната си остава бленуван оазис, в който инцидентно да се проведе служебен разговор без озвучаване от стадо антилопи, прекосяващи саваната. Няма нужда да казвам от какво значение е да имате ключ на вратата. У дома, уви, ключ (и не знам по каква причина) нямаме и “оазисът” често бива непланирано пренаселен, но налЕ… Екстремните обстоятелства изискват екстремни разговори с малките човечета, дълги преговори и нагледни обяснения защо това НЕ бива да се случва. Сега, давам си сметка че това важи за 3+. Ако детенцето ви е по-малко мога единствено да ви изпратя един виртуален салют и да ви пожелая здрави нерви и бистър ум.

#2 ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦАТА

Две от основните предизвикателства на карантината са (1) да останете с ума си и (2) в добри отношения с останалите членове на семейството. Затова планирайте предварително различни занимания, с които да държите децата самостоятелно ангажирани за поне част от денонощието. Това може да бъде:

rp_exhausted-parent.jpg

#3 ЗАНИМАНИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ

Сещате ли се за всички онези неща, за които си мечтаете докато сте на работа, но някак все не остава време за тях? Сега е моментът да се потопите в домашен уют и неизпълнени желания. Може да започнете с някои от следните неща:

  • Прочетете книгата, която последния месец започвате поне 3 пъти
  • Запишете се на онлайн курс към някой от топ университети в света БЕЗПЛАТНО
  • Отдайте се на общи занимания със семейството – разговори, игри, готвене, кино вечери
  • Подредете шкафовете и разчистете
  • Почистете апартамента
  • Наспете се
  • Разтършувайте гардероба и си направете нови аутфит сетове за дните след изолацията
  • Научете се да рисувате с YouTube уроци
  • Танцувайте

 

#4 ОНЛАЙН ТРЕНИРОВКИ

Ако все пак успеете да се сдобиете с повече сън от колкото получавате в рутината на обичайното некаратинно ежедневие ви обещавам, че душата ви ще зажаднее за движение. Без паника – на помощ идват онлайн тренировките. Това е вашият звезден миг да преоткриете стар любим спорт, да се запознаете с нов такъв или дори да напреднете в тренировките и да достигнете нови висини.

Със съпруга ми често тренираме заедно у дома, а понякога и 4 годишната ни дъщеря се включва. Направете си семейни тренировки с мини състезания и импровизирани награди. Това ще внесе тонус и цвят в ежедневието ви.

 

#5 ВИРТУАЛНИ СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ

Друг критичен компонент на доброто психическо състояние е да останете свързани със себеподобни извън тези в дома ви. Тук технологиите идват на помощ. Чуйте се със стари приятели и близки, които иначе рядко чувате и виждате.

Децата като едни от най-активните социални същества ще имат нужда от същото. Позволете им да бъдат по активни в социалните мрежи – да създават съдържание в Instagram или Snapchat, където да споделят своя опит и съвети с приятели. По-малките деца може да ги включвате в някои видео разговори с приятели и семейство.
pickled parents
Автор: Мария Истатков,
www.wittymermaid.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,549 преглеждания

Comments are closed.