Хранителните добавки за бременни – излишни, според научно издание

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_heaven_pregnant.jpg

От всички хранителни добавки с витамини и минерали, които трябва да приемат бременните жени според общоприетите норми, всъщност самo две са наистина необходими. Останалите са загуба на време и пари, защото на практика не допринасят за здравето на майката или бебето, твърди статия в научния бюлетин за лекарства и терапия, част от престижния Британски медицински журнал (BMJ), цитирана от Би Би Си.

Мултивитамините за бременни обикновено съдържат по над 20 съставки като витамини В1, В2, В3, В6 и В12, С, D, Е, К, също и фолиева киселина, йод, магнезий, желязо, мед, цинк и селен, обаче от всички тези само две са необходими, пише престижното издание. Задължителните добавки непосредствено преди и по време на бременността са фолиевата киселина (витамин B9) и витамин D, в комбинация с балансирана пълноценна диета.

Приносът на фолиевата киселина в този период е неоспорима, отбелязват авторите на проучването от BMJ. Препоръчителното количество от 400 микрограма на ден (0.4 мг) доказано предпазва фетусa от увреждания на нервната система, на гръбнака и мозъка. Витамин D се препоръчва в количество 10 микрограма на ден и допринася за развитието на здрави кости у бебето.

Известно е също и че в периода на бременността не трябва да се прекалява с приема на витамин А и натрупването му може да е вредно за бебето.

Но необходимостта от останалите хранителни добавки, които се предписват на бъдещите майки, е само мит, твърди британското медицинско издание. Не само че е без нужда, но жените обикновено се чувстват задължени да изберат най-скъпите продукти, за да дадат най-добрия старт на бебето си. Затова заблудата в случая е свързана с ненужното харчене на много пари. Всъщност анализът на статистиката и изследванията по темата показва, че нито скъпите нито евтините хранителни добавки имат ефект, като се изключат двете задължителни.

За сметка на това е изключително важен хранителният режим на бъдещата майка. От Кралския колеж по акушерство във Великобритания препоръчват бременните или опитващите се да забременеят жени да ядата балансирано и разнообразно, като включват в ежедневното си хранене плодове и зеленчуци.

От колежа за акушерки подчертават, че няма нужда “да се яде като за двама”, както гласи остарялото вярване. Нормални порции от здравословна храна са напълно достатъчни за набавянето на полезни вещества, включително витамини и минерали, за които иначе трябва да се дават много пари в аптеките.

Точно това е сред основните аргументи на индустрия на производителите на хранителни добавки. Според тях те са необходими, защото жените не винаги постигат здравословна и балансирана диета и не добиват достатъчно полезни вещества от храненето. Според индустрията това е и начин да се балансира организма като цяло и да се запълнят пропуски, съществуващи от преди забременяването.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,637 преглеждания

Comments are closed.