Гъвкаво работно време за майките и повече социални услуги за отглеждане на деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

motherhood-creativity

„Идеята ни да се намали отпуската за майчинство поради бременност и раждане не е внезапно хрумване. Това е наша позиция от дълги години. В България този отпуск по майчинство е най-дълъг. За сравнение мога да кажа, че той е два пъти по-голям от този в Обединеното кралство, където е 39 седмици, докато при нас продължава 58 седмици.“ Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по bTV изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Николов във връзка с предложението отпускът за майчинство да бъде намален.

,,За целта трябва да бъдат открити повече детски ясли и градини, да се въведе нормативна промяна, осигуряваща по-гъвкаво работно време за тези майки. Защото в момента пазарът на труда у нас се намира в криза. Хората трябва да се върнат на пазара и за целта са необходими мерки. Такава е и официалната позиция на АИКБ“, допълни Николов.

,,Данните показват, че раждаемостта у нас намалява между 2 и 6 процента всяка година. Раждаемостта се увеличава в годините на икономически възход. За жалост от 2009 до 2017 година бяхме в състояние на икономическа криза, поради което и раждаемостта беше ниска“, заяви той.

„България не може да си позволи да има най-дългото майчинство в ЕС. Ние сме страната с най-много чиновници на глава от населението, най-много служители на МВР. Хората, които вкарват в бюджета пари, са много малко, а тези, които консумират от бюджета, са много повече.“ Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на „Здравей, България”. „След тези 410 високоплатени дни има още 12 месеца, които се плащат с 380 лева и след като се върнат на работа, майките имат право на платен отпуск от два месеца, което е за сметка на тези майки, които не са били две години в отпуск, защото те изработват парите. Това е направено с благородни подбуди – да се увеличи раждаемостта, да се противодейства на демографския срив, но дали е постигнат такъв резултат? От 2007-година се увеличава платеното майчинство , а тогава е бил 137 дни. От 2010 година, когато вече има дълго платено майчинство, има срив на раждаемостта”, обясни той.

Според него моделът трябва решително да бъде променен.

„Майката вместо да си стои вкъщи втората година, тези пари трябва да се инвестират в детски заведения, за да може майката да се реализира, да не се дезинтегрира, да не се деквалифицира. Тя, като се върне след две години, вече е изостанала в кариерата, оттам получава по-малка заплата, оттам по-малка пенсия. Богатите държави не правят така”, уточни Велев.

Барбара Пейчинова, която е майка на две деца, обясни, че невинаги след първата годинка на детето майката е готова да се върне на работа, а често пъти проблем се оказва и липсата на свободни места в яслите.

„Липсва подкрепа и мотивация майките да се върнат по-рано на работа, но не смятам ,че начинът е да бъдат лишени от избора дали да продължат майчинството си и през втората година. Не винаги детето е готово да тръгне на ясла след първата си годинка. Важно е да бъдат уважени нуждите както на детето , така и на майката чисто емоционално”, каза Пейчинова.

 

nova.bg
btv.bg
НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,413 преглеждания

Comments are closed.