Грижите за внуците удължават живота

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_bonding-with-grandparents.jpg

Обикновено в края на седмицата родителите са изтощени от служебните и семейните си задължения. Копнеят за един безгрижен и изпълнен с нещо различно уикенд, но се чудят на кого да поверят грижите за децата, защото не им се иска да товарят родителите си с тази задача.

Познато ви е това усещане, нали?

Имайте предвид, че вашите родители вероятно нямат нищо против да се посветят на внуците си, ако не всеки уикенд, то поне от време на време. Това е добрата новина! Още по-добрата новина е, че за вашите родители грижата за внуците има и своите положителни здравословни ефекти. Защото, според науката, бабите и дядовците, които полагат редовни грижи за своите внучета живеят средно с пет години по-дълго.

Проучването, за което става дума е публикувано в списание Evolution and Human Behaviour. Според събраните в него данни, при баби и дядовци, които се грижат за внуците си или им осигуряват определена ежедневна грижа, рискът от смърт е по-нисък от този на възрастните хора, които не правят това.
Данните са от анализ на получените резултати в проучване, проведено в Берлин, проследяващо здравето на над 500 души на възраст над 70 години.

Пет типа токсични баби и как да ги укротите

Защо грижите, които възрастните хора полагат за внуците си носят ползи за здравето на бабите и дядовците?

Д-р Ронан Фактор от клиниката в Кливланд казва, че с напредването на възрастта, хората се стремят да останат физически активни и социално ангажиран. За тях това е от огромно значение. Стимулирането на подобна ангажираност позволява на възрастните хора да остаряват в добро здраве и  разположение на духа.

Друго проучване – “Еволюция и човешко поведение” също показва, че по-възрастните хора, които са помагали в грижите за отглеждането и възпитанието на внуците си, са удължили живота си средно с три до пет години. Същото се отнася и за хората без деца, които са полагали грижи за деца под една или друга форма. Изследването показва, че те са удължили живота си средно с по три години повече.

Имало едно време…баба, дядо и внуче

Това, естествено не означава, че родителите трябва да поверяват грижите за своите деца изцяло на родителите си. Въпреки че умерените грижи имат своите ползи за здравето на възрастните хора, някои предишни проучвания показват, че неформалните грижи могат да доведат до физически и психологически стрес от прекомерното натоварване. Ако възрастните хора полагат ежедневни грижи за внучетата си, ефектът може дори да е обратен за здравето им, особено ако децата са хиперактивни, тревожни или депресирани.

Казано накратко, необходимо е да се постигне точен баланс между грижите, които възрастните хора са готови да полагат за своите внучета и времето, в което те реално могат да са полезни за себе си и за всички останали.

Нещата, които баба и дядо правят с добри намерения, но… вредят на внуците си

Помощта в отглеждането на внуците в никакъв случай не бива да се възприема като панацея от когото и да било, защото възрастните хора, също както и децата лесно могат да нарушат психологическия и физическия си баланс.

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,283 преглеждания

Comments are closed.