Мама в действие: Бебе или кариера? – Децата са по-важни от всичко!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

DSCN0231

Тя е майка на четиригодишно детенце, държавен служител. Ето какво сподели Г.С. за майчинството и кариерата:

П7: Бебе или кариера?

Г.С.: На първо място е семейството ми и най-вече детето. Не бих казала, че кариерата е основната ми цел в живота.

П7: Кога е най-добре да се роди наследник, преди или след професионалното начало за една жена.

Г.С.: При мен обстоятелствата така се стекоха, че първо започнах да работя, а след това предприех крачка към майчинството, така да се каже обмислено е майчинството ми. Смятам, че е най-добре една жена да завърши образованието си, да намери мястото си в професионалното поприще и това да създаде семейство и деца.

П7: Кога смятате, че е добре майката да се върне към професионалните си задължения, а детето да започне да посещава детско заведение?

Г.С.: Когато има възможност е най-добре детето да се отглежда у дома поне две години, ако може дори и три, но у нас това е малко трудно.

П7: Защо смятате, че е по-добре този период да е по-продължителен?

Г.С.: Защото през първите две години изгражда своя характер, тогава се формират навиците му, това е времето, в което майката би могла да изгради необходимата основа, върху която да се развива по-нататък детето. В яслите и градините, децата са много и не може да се обръща индивидуално внимание към всяко дете и това може да създаде проблеми в развитието на детето в по-голяма възраст. Не на последно място – това е и времето, в което и майката и детето изграждат връзката си, това е периода, в които взаимно да проявят и да се радват на любовта и привързаността си.

П7: Колко време бяхте в отпуск по майчинство?

Г.С.: Две години и три месеца.

П7: Позволяват ли икономическите условия у нас да се съчетаят успешно майчинството и кариерата?

Г.С.: Може, да, но да не забравяме помощта от баби и дядовци. Много е важно и работодателите да проявяват толерантност към майките, особено в първите години, когато децата боледуват по-често.

П7: Трябва ли да е намален работния ден  за майки на деца до определена възраст, например?

Г.С.: Да, това би било много хубаво. Ако е възможно да има гъвкаво работно време или възможност майката да работи от къщи.

П7: Какво, според вас, може да направи държава, за да се поощрява майчинството и раждането на повече от едно дете?

Г.С.: Като начало детските надбавки да се изплащат на всички родители без да това да е обвързано със семейния доход, би било прекрасно и втората година по майчинство да е платена както първата, а да не е приравнена към минималната заплата за страната. Защото повечето майки отглеждат детето си една година, но втората поради икономически причини се връщат на работа.

П7: Вие как се справяхте втората година?

Г.С.: Благодарение на съпруга ми.

П7: Какво е вашето лично обръщение към нашата аудитория?

Г.С.: Пожелавам всяка жена да успее да намери баланса между тези две основни задължения, но никога да не забравят, че децата се нуждаят от нас и че те са по-важни от всичко.

 

Тази инициатива се организира от Първите седем 

 

logo_P7

 

С подкрепата на

 

NN logo

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,625 преглеждания

Comments are closed.