Нещата, които баба и дядо правят с добри намерения, но… вредят на внуците си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

babaРолята на баба и дядо при отглеждането на децата е безспорна – те са нашият най-ценен помощник в грижата за малчуганите и в някои случаи дори е немислимо да се справим без тяхна помощ. За много родители обаче съществуват известни трудности, свързани с разбиранията на по-възрастните, които са израз на различията в поколенията и разминавания в представите за това кое е полезно и кое е вредно за децата. Ето най-честите причини за тези различия:

Вафлите, шоколадите и бонбоните

Едно от нещата, в които повечето баби и дядовци са напълно убедени, е че лакомствата от типа на вафли, кроасани, пасти, шоколади и бонбони, са напълно безвредни за техните любими внуци и поне веднъж на ден трябва да ги зарадват с нещо сладичко. За баба и дядо това е своеобразен начин да покажат на децата колко много ги обичат и средство да им доставят удоволствие. Каквито и аргументи да им представим ние родителите относно захарта и вредата й върху детския имунитет, това сякаш остава напълно незабелязано от тях.

Разбира се, няма как да изключим изцяло захарта от менюто на детето си, но прекаляването със сладкото определено не е добра идея. Проучванията показват, че след консумация на захар белите кръвни телца, които са ключови за имунния отговор, намаляват с 50% в рамките на по-малко от 5 часа. Ето защо, уважаеми баби и дядовци, не прекалявайте с любимите шоколади и бонбони!

С жилетка, дори и през лятото…

„Ако детето не е облечено с връхна дреха, дори и навън да е 30 градуса, то ще настине!” Това е друга често срещана философия сред по-възрастните. Още при раждането бебето вече има оплетени купища елечета, жилетчици, пуловерчета и вълнени чорапки, независимо, че се е появило на бял свят в средата на юли.

Това необяснимо желание на бабите да прекаляват с дрехите, които малките деца носят, съществува от години и едва ли точно вие ще успеете да се преборите с него. Или бъдете твърди в позицията си, или намерете начин да се справите деликатно с проблема – например да свалите връхните дрехи веднага, щом баба си отиде.

При баба е позволено това, което при мама не е…

Дори и най-строгите родители изведнъж стават меки като памук, когато поемат ролята на баби и дядовци. Само се огледайте и ще видите колко много от по-възрастните хора са изключително либерални и отстъпчиви с внуците си, а на времето съвсем не са имали подобни прояви със своите деца.

Има много теории за този феномен, но те едва ли са от значение. Понякога прекаляването с угаждането и изпълняването на всяка прищявка се превръща в сериозен проблем за родителите, които започват да играят ролята на „лошото ченге”. Достатъчно е малчуганите да прекарат едно лято на село или на вилата с баба и дядо, за да се питаме после къде изчезна дисциплината.

Трябва да се похапва по много и непрекъснато!

Желязното правило гласи: „При баба винаги си гладен, хлябът е неизменна част от менюто и трябва да поискаш допълнително”. Хубавото обаче е, че храната, приготвена от баба, за повечето малчугани е много вкусна, направена с желание и любов. И тук, както и при случая със сладките храни, си е направо невъзможно да обясним мотивите си защо детето не трябва да се прехранва, как това вреди на здравето му и какви храни трябва да се избягват.

… и все пак, всичко е с добри намерения!

Каквото и да си говорим, истината е една: баба и дядо правят всичко това от обич, от желание да са полезни и без никакви лоши чувства. В крайна сметка, тяхната помощ и подкрепа е безценна за нас, заетите родители, които все бързат за някъде и все не успяват да свършат всичко.
Понякога просто трябва да вдигнем рамене и да спрем да се борим с тези абсурдни несгоди, произтичащи от странните разбирания на по-възрастните. Пък и кой знае, нищо чудно след години самите ние да сме поели тяхната роля и да вървим с внуче за ръка, шоколад в чантата и жилетка под мишница.

 

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД. 

Вижте още:

Докъде е „Да“ и откъде започва „Не“ или обратното

Имало едно време…баба, дядо и внуче

10-те най-вредни храни за детето ви

7 начина детето ни да се храни здравословно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

49,735 преглеждания

Comments are closed.