Горещ шоколад за хладните дни
Нужни продукти:
– 75 г тъмен (натурален) шоколад
– 250 мл прясно мляко
– 150 мл сметана
– 1 шушулка ванилия (може и есенция 1-2 капки или ванилена захар )
– 2 ч.л. захар
– бита сметана, настърган шоколад или какао на прах (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Сложете в подходящ съд млякото, сметаната, начупения на парченца шоколад, захарта и ванилията. Загрейте бавно, като разбърквате непрекъснато, докато шоколадът се разтопи. Трябва да се получи кремообразна консистенция.
2. Разсипете в чаши. Може да украсите с бита сметана, настърган шоколад или да поръсите с какао.
Вкусна идея:
Ако не обичате натурален шоколад, може да го смените с млечен или с пълнеж, но тогава сложете около 100 грама и по-малко захар (даже може и съвсем без). А почитателите на белия шоколад просто трябва да не слагат допълнително никаква захар, той е достатъчно сладък сам по себе си.
В горещата напитка може да добавите алкохол по желание – ликьор, коантро или малко уиски или коняк.
4,371 преглеждания