„Фермата“ отваря врати на 2 юли

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

the farm

За да разреши необходимостта от повече здравословни храни на пазара с повече реализирани биопроизводители и кулинарни занаятчии, „Фермата“ дава кооперативно решение за тяхното обучение, производство, продажби и подготовка на следващо поколение предприемачи. Това е място за творчество и иновации, което комбинира малка кухня, магазин с щанд за приготвени храни и пространство за обучения. Младите фермери и кулинарни таланти без възможности вече ще могат да споделят общи ресурси, за да отговарят на нормативните изисквания, да се развиват и да предават нататък ценните си умения и знания.

„Стотици млади хора в България сърцато се занимават с устойчиво градинарство и автентично хлебарство, сладкарство, приготвяне на сирене, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други. Повечето от тях обаче имат сериозни затруднения за достъп до пазара поради сложна документация, липса на финансов капацитет и опит, както и заради неразвития пазар на местни храни. Като цяло българското законодателство за храните се основава на индустриалния модел с твърде високи изисквания за малките производители, които налагат ненужни инвестиции и мониторинг, а домашното производство на храни е табу.

Чрез споделянето на общо производствено пространство, процедури, ресурси, потребители и знания талантливите производители без възможности ще имат по-добри шансове за реализация. С този кооперативен проект ние създаваме условия те да следват мечтите си, осигуряваме им достъп до пазара, даваме им възможности да обогатяват своите знания и опит, както и перспективата да бъдат ментори на следваща генерация занаятчии“, споделя г-жа Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение „Устойчиво общество“, представляващо Хранкооп движението в България.

Кварталът на творческите индустрии – Капана в Пловдив стана домакин на първото социално предприемачество за фермерски храни, задвижено от местната общност Хранкооп Пловдив и подкрепено от Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Занаятчийска кухня „Фермата“ отваря официално врати на 2 юли от 18:00 часа на ул. Магура 1.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1 760 преглеждания

Comments are closed.