Кръвен тест може да предотврати раждания на бебета с вродени гръбначни дефекти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1.08new-500x400

Кръвен тест може да предотврати раждания на бебета с вродени гръбначни аномалии и спина бифида. Това съобщава Daily Еxpress, позовавайки се на резултати от изследване на международен екип от специалисти.

Авторите са открили как да отчитат концентрацията на фолат – форма на витамин В9 – в кръвта на бременни жени. С помощта на теста може да се установи дали техните бебета са застрашени от гръбначни дефекти, както и да се развият програми за прием на фолиева киселина.

Приемът преди и по време на бременността на фолиева киселина – синтетична версия на фолата, понижава риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида. Предишно проучване, направено в Ирландия, е показало, че фолатът в червените кръвни клетки може да послужи като биомаркер за прогнозиране на риска от вродени дефекти.

Авторите на настоящото изследване са анализирали данни от две големи проучвания в Китай, обхванали над 200 000 раждания и 250 случая на вродени дефекти на невралната тръба. Изследователите са установили, че рискът от подобни дефекти е най-висок при ниска концентрация от порядъка на 500 наномола на литър на фолата в червените кръвни клетки.

Опасността съществено намалява при концентрация на фолата над 1000 наномола на литър. Според специалистите оптималната концентрация на фолата, за да намалее рискът от вродени дефекти, вероятно е между 1000 и 1300 наномола на литър, но са необходими по-нататъшни изследвания, за да се установи точното количество.

Източник: www.zdravennavigator.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,844 преглеждания

Comments are closed.