Турция дари 100 000 ваксини за българските деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

e65a0fed002d89049f07f2434c6c89ef

 

България получи дарение от Турция на 100 000 пет и шествалентни ваксини срещу тетанус, дифтерия, коклюш и хепатит , с което имунизационният календар на децата до края на 2015 година е осигурен, обяви здравният министър Петър Москов. Той каза още, че в замяна на жеста страната ни ще предостави на Турция БЦЖ ваксини.

През април заради провален търг за доставка на ваксини страната ни се оказа с недостатъчни количества и реимунизациите бяха спрени. Още тогава Москов се оплака, че фармацевтичните фирми извиват ръцете на държавата.

Той обясни, че българските фармацевтичти компании са създали изкуствен дефицит за детските ваксини на пазара и са рекетирали държавата за по-високи цени. Министерството е поканило производителите на медикаментите да участват в насрочения търг, но нито една фирма не се е явила. Обяснението им било, че имат производствени проблеми.

Фирмите всъщност не отказали директно да удовлетворят потребностите от ваксини на пазара, но посочили, че това можело да стане едва на по-късен етап.

Ваксините, които Турция предоставя са същите като миналата година и от понеделник ще са на територията на България. Страната ни беше на ръба да не изпълни заложените в имунизационния календар задачи поради липса на ваксини.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,673 преглеждания

Comments are closed.