Повече пари за здравното осигуряване на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_151145456

В срок от 10 години държавата ще започне да заплаща 100% от минималния осигурителен доход на деца до 18-годишна възраст, студенти, държавни служители, енергийно бедни, затворници, бежанци и други нуждаещи се. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за здравното осигуряване, внесени от министър Петър Москов, съобщава БГНЕС.

В момента деца, студенти и чиновници, затворници, бежанци и гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане, се осигуряват от държавата върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От догодина процентът се покачва от 50% на 55%, като се залага увеличение с 5% всяка година до достигане на 100% от минималния осигурителен доход. Това е за сметка на държавния бюджет.

Според здравния министър Петър Москов за първи път едно правителство дава ясен график, по който да се увеличава дела на държавата в осигурителната вноска за тези лица, докато се достигне пълния размер. Мнозинството отхвърли предложение на ДПС още от догодина държавата да поема 60% от вноската, а на година размерът да расте с 10%, вместо с 5%.

„Предложението на правителството е съобразено с макропоказателите и е такова, каквото може да бъде гарантирано финансово от настоящата икономическа ситуация в страна“, обяви Петър Москов.

Депутатите приеха и осигурените лица да имат право да подават жалби до съответните регионални здравноосигурителни каси, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ. Ще можем да се оплакваме за отчетена, но неизвършена медицинска дейност, както и относно качеството на медицинската помощ, отказан достъп до медицинска документация и получени суми без правно основание. Парламентът ще обсъжда и възможността да приеме дали в резултат на три поредни жалби в рамките на шест месеца НЗОК да прекратява договорите си с лечебните заведения, към които са адресирани жалбите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,356 преглеждания

Comments are closed.