Майки от Бургас на протест срещу новите програми за лични асистенти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_jena-v-invalidna-kolichka.jpg

Майки от Бургас излизат на протест пред общината срещу новите програми за лични асистенти. В тях е предвидено да се плаща до 40 часа труд като личен асистент на месец, което е под 100 лева, съобщава БТВ.

Програмата на социалното министерство е финансирана по европейски фондове. Всяка община индивидуално е кандидатствала по проекта и разпределя часовете и хората, които трябва да бъдат назначени по програмата. Недялка Гръкова, която е майка на дете с увреждане, заяви, че тя, както и почти всички родители на деца и лица с увреждания от община Бургас, имат 40 часа месечно, или по 2 часа дневно.

„За мен това е поредната гавра. Ние обслужваме 24 часа в денонощието тези лица и деца с увреждания”, подчерта тя. Майката настоява часовете да бъдат увеличени поне на 6 часа. По думите й всички родители са решени да не подпишат договорите и се заканват, ако се наложи, да излязат и на палатков лагер. „Дъщеря ми е на 22 години с детска церебрална парализа. Не работя, отдала съм се на нейното лечение и отглеждане”, уточни майката. „С 80 лева един родител какво може да направи? Нямам допълнителни доходи”, посочи майката. Тя допълни, че когато децата с увреждания навършат 22 години, получават смешните 25 лева като интеграционни добавки. „Ако родителите не сме до тях, те с какво ще преживяват”, попита Недялка Гръкова.

източник: www.novini.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

881 преглеждания

Comments are closed.