Международният литературен фестивал ще зарадва децата за втора година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

NDK19

От 28.05. до 02.06. за втора година в София ще се проведе Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация Българска книга. Форумът  ще се състои успоредно с традиционния Пролетен базар на книгата. Домакин на събитията е Национален дворец на културата, а мястото на срещите с гостите – Мраморното фоайе.

Във фокуса на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи е да се създаде неформална атмосфера, в която децата и младежите да се запознаят с творчеството на съвременни европейски и български автори и художници. Да се обособят условия за образователно-артистични кампании с цел насърчаване на четенето и въображението сред подрастващите. Децата да получат свободен, неограничен достъп да литературни събития, срещи с писатели, творчески ателиета, да посетят театрален спектакъл и да се насладят на изложба.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи цели да развие платформа за съвременна литература и култура, която има всички предпоставки да наложи траен и пълноценен диалог между писателите и обществото. Да популяризира четенето, езика, многообразните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства.

Събитията, предложени от тазгодишната програма на фестивала, обхващат широк спектър от теми, обърнати към подрастващи в различни възрасти и сфери на интереси.

Изложба, посветена на майстора на детската илюстрация Любен Зидаров ще се открие на 28 май от 10.30 часа. От началото на 50-те години на 20-ти век до сега големият артист е илюстрирал над 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели: „Приказки на Шехерезада”, „Островът на съкровищата”, „Андерсенови приказки”, „Том Сойер” и др.

Театралното предложение към публиката на фестивала е сценична интерпретация на произведението „Карлсон, който живее на покрива” в изпълнение на Театър „Карлсон”.   Датата и часът за срещата на децата с чудния свят на ексцентричния герой на Астрид Линдгрен ще е на 30 май от 12.30 часа.       

Велиана Симеонова от блога „Двама с мама“ отправя покана към малките читатели и техните мами, да се присъединят към ателие по изработка на обложки за книги на 1 юни от 10:15 ч. – Международния ден на детето. Във веселата компания на Том Сойер, пирати и приказни герои, въоръжени с моливи и усмивки, деца и родители ще могат да сътворят уникални обложки за любимите си детски книги, вдъхновени от кориците, рисувани от Любен Зидаров.

Любопитна покана към подрастващите и по-големите изкушени читатели на хубавите истории отправя издателство „Еуниката”. Срещата-разговор с Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова ще покаже нетрадиционен прочит на често невидимите супергерои, които помагат на всички да растат здрави и силни, а именно – зеленчуците. Всеки ще може да се запознае с техните тайни заедно с Боби в царството на зеленчуците. Събитието е на 1 юни от 11.00 часа.

Гостите на фестивала ще имат възможността да се срещнат и с любимите влогъри и автори на тийнейджърите – Стан и Стефи. Събитието също е насрочено за 1 юни от 12,00 ч. В рамките на „Магия или наука” чрез игра и експерименти ще бъде представена новата книга на Стан.
„Тайните на студийния фотографски проект” е събитие, организирано  от издателство „Знаци” и ще има за цел за запознае в детайли присъстващите с работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев. Своеобразен гид на срещата ще бъде Георги Папакочев, синът на изявения майстор на кадъра, а за публиката е предвидена прожекция на фотографски илюстрации и техники, ще бъде представена и най-новата книга-албум „Паметта на светлината”, включваща над 340 образа на видни българи от всички сфери на изкуството. Събитието ще е на 2 юни от 12.00.  
Друг основен акцент в програмата на фестивала са срещите с български литератори и чуждестранните им колеги.

Пролетен базар на книгата (28 май – 2 юни)

Сред тях са „Майсторския клас по творческо писане с Петя Кокудева”, представено от издателство „Жанет 45”; разговор, организиран от издателство „Фют” с Цвета Брестничка, председател на Асоциация Родители; среща с илюстратора Борис Стоилов, представено в програмата от издателство „Хермес”.

Сред международните гости на фестивала, с които публиката ще може да се срещне отблизо са Алесандро Гати, писател, преводач и сценарист от Италия, получил широка популярност със серията си истории за Шерлок Холмс; Бьорн Суртлан от Норвегия: публицист с диплома от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тинейджъри; Макис Цитас от Гърция, признат като автор на една от най-добрите гръцки книги за деца – „Бездомният Костас”; Гюдрюн Скретинг от Норвегия, отличена с наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата.

Пълната програма на фестивала може да намерите на www.kidsliteraryfest.org.        

*Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е финасиран от Програма „Култура” на Столична община.                                                                                                                                                              

*Официални партньори: Национален дворец на културата, Издателствата „Агата-А”, „Егмонт България”, „Еуниката”, „Жанет 45”, „Знаци”, „Изида”, „Колибри”, „Труд”, „Фют”, „Хермес”.

Интересни срещи с български и чужди писатели, представяне на нови книги, изложби, театрални представления и още много вълнуващи изненади ще има и тази година в рамките на Софийския международен литературен фестивал.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

951 преглеждания

Comments are closed.