• No categories

Есента

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

esenni plodove i zelenchutsi

Есента е най-богатият на плодове и зеленчуци сезон. Храната, която природата ни дава в това време от годината, е пригодена така, че да направи имунната ни система по-силна, успяваща да се бори с вирусните инфекции в студените дни. За да сме в отлична форма е важно да ядем плодовете и зеленчуците, които са характерни за сезона. С настъпването на есента, организмът ни има нужда да бъде подсилен и да се подготви за идващата зима.  Този кратък, но полезен списък, ще ви помогне да се храните добре през есента и да не усещате есенната умора:

Ябълки

Ябълката е източник на много полезни за организма вещества: съдържа както витамини, особено А, В1, В2, С и Р, така и микроелементи – калций, фосфор, магнезий, калий, сяра и др. Според някои специалисти, три ябълки на ден са достатъчни, за да се поддържат нормални нива на холестерол. Каквото и да е отношението ви към подобни твърдения, е факт, че от ябълките може да извличате само и единствено ползи.
 

Кестени

Есента е кестеновият сезон. Всички обичат кестени: печени, варени, глазирани (особено като гарнитура). Всички знаем, че ядките са мазни, но единствено изключение прави кестена, който е богат на въглехидрати, главно скорбяла и беден на мазнини и белтъчини. Кестените са много засищащи и хранителни, съдържат много въглехидрати и витамини.

 

tikva

Тиква

Тя е не само вкусна и полезна, но и много атрактивна с яркия си оранжев цвят. С нея могат да се приготвят красиви ястия, а и е неотменна част от наближаващия Хелоуин. Тиквите са едни от най-полезните зеленчуци , които може да си набавите през есента. Тя е ниско калорична и е с високо съдържание на фибри, Витамин А и вода. Две парчета тиква имат почти цялото нужно ни дневно количество витамин А, бета каротин, и сериозна доза калий, за да премахнете мрачното настроение.

Сливи

Сините сливи са много полезна храна, защото освен приятен вкус, притежават и лечебни свойства. Сливите са чудесен естествен източник на натрий, магнезий и калий. Сините сливи имат и ясно изразени антибактериални  свойства. Оказват тонизиращо въздействие, подпомагат процесите на възстановяване на организма след тежки физически натоварвания или умствена умора. Повишават дейността на имунната система в борбата със свободните радикали, тъй като имат антиоксидантно действие.
 

Къдраво зеле

Има много различни варианти на зелето. Зеленото зеле и червеното зеле са най – широко разпространени и са видовете, които са ни най-познати. Къдравото зеле, известно още като „кейл“ като цяло е малко известно у нас. Но пък е доста полезно, заради ценните си вещества и анти-оксиданти, които да вдигнат щита на имунната ни система.

nar 


Нар

Този тропически плод, който е най-добър между септември и януари, идва от Близкия Изток и Средиземноморието. Нарът съдържа високо ниво на антиоксиданти, Витамин С, B6, A и Е. Ако не искаме да се чувстваме отпаднали, заради смяната на сезоните, консумацията на нар е просто задължителна. А сокът от нар се смята за изключително полезен. Смята се, че съдържа тройно по-голямо количество антиоксиданти отколкото червеното вино и зеления чай. В Гърция нарът е символ на плодовитостта и е възможно да подобрява сексуалните възможности.


Ряпа и цвекло

Те са добър източник на Витамин С и фибри. Съдържат и сулфорафан, за който се смята, че предпазва от рак. Ряпата е богата на витамини и въглехидрати.
Цвеклото и сокът от него отдавна се използват в народната медицина при най-различни проблеми със здравето – дори и левкемия. Съдържа калий, калций, фосфор,желязо, Витамин С, В1, В2 и В12.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,211 преглеждания

Comments are closed.