Мама и татко се развеждат: Как да кажем на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Отговаря детският психолог Галя Даскалова

razvod-greshki-roditeli

Когато родителите стигнат до решението, че трябва да се разделят и го направят, децата най-често се чувстват изоставени. Това е съвсем естествено, защото те престават да виждат мама и тати заедно, а много често и изпитват лична вина за това.

Поради тези и редица други причини родителите е добре да обяснят на детето какво се случва, а именно, че мама и тати тръгват по нови и различни от досегашните пътища. Децата до 6-7 годишна възраст най-лесно и най-добре възприемат действителността чрез приказни сюжети. Затова е добре, ако има начин, раздялата между родителите да се представи именно чрез такъв сюжет.

Разкриването на родителските планове за раздяла трябва да са напълно категорични, за да бъдат представени пред малкото дете. Едва, когато ние самите сме сигурни, че няма „път назад“, чак тогава е редно да споделим решението си с детето. Защото, ако го направим, а след това променим намеренията си и се съберем отново, ще объркаме допълнително детските представи и ще засилим допълнително тревожността в детето.

Много е важно да съобщим решението си за раздяла на детето заедно. В този момент присъствието и на двамата родители е от съществена значимост, тъй като ако единият не присъства детето може да реши, че това не е вярно, т.е. ще остане с надеждата, че въпреки чутото, има вероятност родителите му да не се разделят. Поради тази причина е и много важно съобщаването на подобна новина да е едва след като родителите са категорично решени да се разделят.

На всяко дете трябва да бъде ясно обяснено, че то няма абсолютно никаква вина за случващото се и че за него двамата родители винаги ще си останат мама и тати. Тяхната раздяла трябва да бъде представена като край на обичта им като партньори, но не и като край на обичта им към самото дете.

Детето е нужно да разбере, че неговите родители се разделят като партньори, но не престават да бъдат родители и като такива винаги ще продължават да го обичат.

Децата често реагират необичайно. Дори и тези, които видимо изглеждат спокойни и сякаш приемат лошите новини добре е много вероятно на по-късен етап да проявят безпокойство и тревожност. Независимо от външните проявления на емоционалното му състояние обаче всяко дете е сигурно, че ще задава много въпроси около раздялата на родителите си и всички възрастни, засегнати от ситуацията трябва да са готови да отговарят адекватно и напълно откровено на тях.

Много важен момент в подобна ситуация е опазването на родителския авторитет. Нито един от двамата родители не бива по никакъв повод и начин да накърнява образа на другия пред общото им дете. Нещо повече, всеки трябва да продължи да поддържа ореола на единственост на другия в представите на детето. То има нужда от това, за да продължи да ги обича и уважава, но по-важно да съумее да изгради своята правилна самооценка.

Децата обикновено идеализират родителите си и го правят постоянно във всякакви ежедневни ситуации. За тях е важно да чувстват, че са закриляни от родителите си и че са под тяхната опека. Поради това е важно да запазят уважението си към тях като към авторитети и за да го направят успешно е от значение родителите също да запазят уважение един към друг.

Независимо от кризите в родителските отношения, детето трябва да е наясно, че е обичано и от двамата еднакво и че това няма как да се промени, че ще получава вниманието им както е било преди тяхната раздяла.

Родителите по никакъв начин не бива да разискват или да изясняват отношенията си пред детето или още по-лошо – да си повишават тон, да се обвиняват или да се държат непристойно един към друг.

 

Galq_Daskalova

Галя Даскалова
Магистър психолог
За контакт 0888 611 872

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,998 преглеждания

Comments are closed.