Есенно меню с цвекло
Червеното цвекло е високо ценен дар на природата, защото е не просто храна, а лечебно средство срещу редица заболявания. Цвеклото е прекрасен източник на калций, желязо, витамини А и C, както и на фолиева киселина. Богато е на фибри, магнезии и калий. И листата, и корените съдържат фосфор и витамин B6. Бетацианинът в цвеклото е пигмент, който му придава цвят и има мощни антиоксидантни свойства.
За да присъства често на масата ни, ни е нужно малко вдъхновение. Предлаганите рецепти са достатъчен стимул. Вкусни идеи с цвекло – от салатата, до десерта.
Салата с цвекло и козе сирене
Необходими продукти:
– 4 средни глави цвекло
– 1/3 ч.ч. орехи
– 1 зелена салата (може да използвате всякакъв вид или микс от салати)
– ½ връзка рукола
– 2 с.л. мед
– ½ ч.ч. сок от портокал
– ¼ ч.л. балсамов оцет
– ¼ ч.ч. зехтин
– 100 гр коза сирене (ако не обичате, може да го замените с друго)
Начин на приготвяне:
1. Обелете цвеклото, нарежете го на половинки и го сложете в съд. Покрийте с вода и оставете да заври. Гответе около 20-30 минути, докато омекне. Изцедете водата, охладете и нарежете цвеклото на кубчета.
2. Изпечете ореховите ядки в сух тиган. Ако желаете може да ги карамелизирате. Охладете.
3. В подходящ съд смесете добре съставките за дресинга – меда, портокаловия сок, оцета и зехтина.
4. Накъсайте салатите в голяма купа или чиния. Добавете цвеклото и леко разбъркайте. Поръсете с ядките и нарязаното на кубчета сирене. Подправете с дресинга.
Крем супа от цвекло със сметана
Необходими продукти за 4 порции:
– 6 средно големи глави цвекло
– 1 средна глава лук
– 3 скилидки чесън
– 1 кубче телешки бульон
– 3 с.л. зехтин
– сол и пипер на вкус
– 4 с.л. заквасена сметана
– магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
1. На средна температура загрейте зехтина в подходящ съд. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и гответе около 5 минути, докато омекнат, но без да покафеняват. Прибавете и обелените и нарязани на кубчета глави цвекло и задушавайте още за минута-две.
2. Разтворете бульона в гореща вода (около 500 мл) и го изсипете в тенджерата. Подправете на вкус със сол и пипер. Когато заври, похлупете и гответе до готовност на цвеклото (около 20-30 минути). Отстранете от котлона и оставете леко да се охлади.
3. Прехвърлете супата в кухненски робот или пасатор, ако трябва на части и пасирайте до получаването на гладка, кремообразна смес. Върнете в тенджерата и ако се налага разредете с малко гореща вода. Върнете на котлона и загрейте леко.
4. При сервиране, във всяка чиния добавете по една с.л. от заквасената сметана и поръсете с накълцан магданоз.
Кейк с цвекло и портокалова глазура
Необходими продукти:
– 200 гр брашно
– 50 гр кафява захар
– 125 гр бяла захар
– 3 големи яйца
– 3 средни глави цвекло (около 225 гр)
– 1 ч.ч. олио
– 1 бакпулвер
– ¾ ч.л. сода за хляб
– ¾ ч.л. канела
– ¼ ч.л. сол
– ½ ч.л. ванилова есенция
– кората на половин портокал
за глазурата:
– 50 гр масло
– 100 гр пудра захар
– кората от половин портокал
– 125 гр гладко крема сирене
– портокалова кора за украса
Начин на приготвяне:
1. Пресейте в подходяща купа брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта. Добавете бялата и кафявата захар.
2. Разбийте добре яйцата с ванилията и мазнината и изсипете при брашното. Разбийте с миксер, до получаването на гладка смес. Добавете настърганото цвекло и портокаловата кора и разбъркайте добре с лъжица.
3. Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене и добре намазнена (дъното и стените). Печете в загрята на 180 градуса (160 за вентилаторна) фурна за около 40 минути. Намалете на 170 (150 за вентилаторна) и допечете за още 20-тина минути. Пробвайте с дървено шишче. Охладете за 10-тина минути, след което извадете от тавата и оставете да изстине напълно на метална решетка.
4. За глазурата разбийте добре маслото, захарта и портокаловата кора. Добавете крема-сиренето и разбийте още, до получаването на гладка кремообразна смес. Разпределете равномерно глазурата върху сладкиша и украсете с настърганата портокалова кора.
Смути с цвекло и ябълка
Необходими продукти:
– 1 глава цвекло
– 1 морков
– 1 ябълка (обелена и нарязана на кубчета)
– 2 с.л. мед
– ¼ ч.л. мляко
Начин на приготвяне:
1. Увийте цвеклото и моркова във алуминиево фолио и ги изпечете във фурната.
2. Охладете ги и ги обелете. Нарежете ги на кубчета.
3. В блендер сложете зеленчуците, ябълката, меда и млякото и разбийте добре.
4. Сипете в чаши и сервирайте охладено.
10,516 преглеждания